Хор Славянско единство покори италианската столица
Хор Славянско единство покори италианската столица / netinfo

Горнооряховският хор „Славянско единство" се завърна от участие в римския фестивал „Пеещи замъци". Гостуването в  Италия бележи края на творческия сезон преди лятната почивка на хористите. Фестивалът се провежда в 6 градчета в околностите на Рим.

Визитата в Италия от 2 до 5 юли е своеобразната награда на хористите за блестящото им представяне през сезона и подарък за 150-та годишнина от създаването на творческата формация, каза след завръщането си маестро Донка Копринкова,  художествен ръководител и диригент на хор „Славянско единство".

Във фестивала са участвали общо 18 певчески състава - 6 гръцки, 8 италиански, един украински и един руски, както и два хора от България -„Славянско единство" и мъжкия хор „Св. Иван Рилски" от Дупница.

Навсякъде „Славянско единство" е приеман от публиката изключително радушно, заради високото ниво на представяне и качеството на изпълненията. Творческият колектив представя български произведения-обработен фолклор. Със съвсем различна програма, хорът участва и в гала-концерта на фестивала.

При една от неофициалните си изяви в италианска катедрала, изпълнителите получават покана за гостуване в Гърция. Хористите са посетили още исторически забележителности в Рим, Ватикана, архитектурният бисер катедралата „Св. Петър", Сикстинската капела, фонтанът „Ди Треви", Сан Клементе.

Стойността на пътуването до Италия е близо 25 000 лв. Две трети от средствата са поети от самите хористи. Маестро Копринкова е изключително благодарна и на спонсорите на пътуването, които въпреки кризата и изборите са подпомогнали състава. Във финансирането на пътуването участие има и ръководството на община Горна Оряховица. Новият творчески сезон на хора ще започне на 10 септември. Съставът има покана за коледен концерт във Франция.