Размразяването на спрените еврофондове за пътища ще отнеме над година
Размразяването на спрените еврофондове за пътища ще отнеме над година / www.sxc.hu

Карстен Расмусен, заместник-ръководител на отдел "България" в Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия

За неочакваната ви визита в София научих от екипа на министър Меглена Плугчиева. Значи ли това, че официално подкрепяте идеята за запазване министерския пост по управление на европейските фондове в следващото министерство?

Това, което подкрепяме, е идеята за силна координация, като, разбира се, от следващото правителство зависи как точно ще организира такава. Бихме очаквали същото качество, каквото имаме при работата си с г-жа Плугчиева. Освен това съм оптимист, че ще получим това. Наистина има необходимост от силна координация между министерствата. С настоящето не искам да кажа, че трябва да имаме вицепремиер с такъв ресор, просто подобна и силна структура.

Все пак това значи ли, че подкрепяте идеята, че е необходимо отделно министерство за изпълнение на тази функция?

По-скоро специален екип, специална структура, която да изпълнява тази координация.

Все пак визитата ви беше изненада. Само преди няколко дни бяхте в София. Какво наложи повторното ви завръщане?

Не, определено не е така. Визитата е нормална. Дискутираме технически въпроси с хора, близки до ГЕРБ, до новото правителство. Става дума за дискусия и организираме прехода към новото правителство. Когато става дума за европейски фондове, не можем да си позволим да имаме период, в който да не се случва нищо, дупка от няколко месеца. Важно е да представим цялата информация за това как са се развивали нещата до този момент, за да може новото правителство бързо да вземе необходимите решения.

В България се споменава, че с идването на новото правителство е възможно бързо размразяване на спрените европейски фондове. Имате ли някаква идея как и най-важното, за какъв срок това може да стане, тъй като в страната ни има спекулации по този въпрос?

Нещата няма да се развият по този начин. Размразяването на спрените фондове за пътищата ще отнеме повече от година и това е по-скоро технически процес. Тези процедури нямат политически цвят. Очакваме от новото правителство просто да поеме работата, свършена досега, и да я свърши както трябва. Комисията няма политически пристрастия, когато замразява или размразява фондове. Ние сме бюрократи и уважаваме единствено закона.

Вие сте казвали, че България има лош имидж. Колко време ще е необходимо това да се промени?

Надявам се да не отнеме дълго време. България и Румъния са под наблюдение. Действията им се следят от обществото, от европейските политици, затова трябва да бъдем много внимателни с тези две страни. Ние ще оценяваме справедливо новото правителство, така както сме оценявали и старото.

Вашето мнение, кажете ми как би се възприело в Брюксел, ако г-н Борисов направи правителство на малцинството?

За нас няма значение. Българският народ е дал вота си. Дали правителството е на малцинството или на мнозинството, това не е важно за нас.

Моят последен въпрос: какво е мнението на Брюксел относно възможността България да има нов еврокомисар? Сегашният ни представител в Европейската комисия г-жа Кунева официално декларира, че няма да стане член на Европейския парламент и остава като еврокомисар. Индикациите обаче сочат, че за нейното място ще бъде предложена г-жа Желева от ГЕРБ. Вашият коментар?

Нямаме коментар. Някои от членовете на комисията, които се явяваха на избори, решиха да отидат в парламента, други да останат в комисията. Това е техническо решение. Следващата комисия ще дойде през есента и от всяка страна членка се очаква номинация за комисар. Факт е, че в много от случаите номинацията идва от мнозинството. Няма да е необичайно, ако г-н Борисов номинира някой от партията си.