Цецка Цачева
Цецка Цачева / cнимкa: Sofia Photo Agency

Цецка Цачева Данковска е родена в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Има магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е като адвокат и общински съветник в Общинския съвет на Плевен. Семейна е, с един син.

От 2007 г. Цачева е общински съветник в групата на ГЕРБ в Плевен. Преди това в продължение на седем години и половина Цачева е била юрисконсулт на община Плевен на граждански договор. През 2008 г. кметът трети мандат на града Найден Зеленогорски я обвини пред адвокатската колегия в града, че е действала срещу интересите на общината, докато я е представлявала юридически.

Докато оказвала правна помощ на общината, Цачева е представлявала в съда други лица по въпроси, противоречащи на интересите на общината, обяви Зеленогорски и окачествил това като конфликт на интереси.

Плевенски медии пък замесили Цачева в за конфликта заради претенциите на Великотърновския университет към сградата на училище "Лазар Станев" в Плевен. Обвинението срещу нея  беше, че докато е общински съветник, юристката получава възнаграждение и от Великотърновския университет - като юридически съветник на ректора му.

Цачева беше мажоритарен кандидат и водач на листа на ГЕРБ в 15 МИР - Плевен за парламентарните избори на 5 юли 2009 г.