Лятото се връща в средата на новата седмица
Лятото се връща в средата на новата седмица / снимка: Sofia Photo Agency
Любка Кумчева от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН
21153
Любка Кумчева от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН
Оперативният дежурен в "Гражданска защита" Анастас Ирибаджаков
  • Любка Кумчева от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН
  • Оперативният дежурен в "Гражданска защита" Анастас Ирибаджаков

Над София и цялата страна се развива мощна купесто-дъждовна облачност по преминаващ в страната, от запад на изток, студен атмосферен фронт, съобщи за Дарик Любка Кумчева от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН. По думите й, валежите се очаква да спрат в средата на следващата седмица, когато температурите ще се повишат бързо до обичайните за средата на юли и в България ще бъде типичното лятно време.

Над цялата страна времето е дъждовно, по данни към 15 часа по морето няма валежи, там времето е топло и спокойно. Между 9 и 15 часа най-голямо е количеството паднали валежи в районите на Оряхово - 49 л/кв. м. и на Кнежа - 41 л/кв. м. Падналият дъжд до 15 часа в София е 10 л/кв. м., а в Русе и Кюстендил - 14 л/кв. м.

"Валежите са съпроводени с гръмотевична дейност, ще продължат и през нощта, като ще обхванат и Източна България. В неделя подобни явления ще има в източните части, планинските райони, ще бъде хладно за сезона", каза още Любка Кумчева.

Около 45 сигнала за отводняване на приземни етажи, подлези, за отстраняване на паднали дървета са постъпили в "Гражданска защита", съобщи оперативният дежурен Анастас Ирибаджаков. По думите му, засилените валежи над страната са предизвикали многобройни пътнотранспортни произшествия, но само един такъв сигнал е постъпил в "Гражданска защита". Двамата пострадали са без опасност за живота и са транспортирани в болница.

Обстановката в страната е усложнена най-вече заради метеорологичните условия. Проливни дъждове в областите Монтана, Враца, Смолян, Кърджали са усложнили пътната обстановка. Критична ситуация е имало в района на Девин и село Момчиловци, област Смолян, където са се активизирали две свлачища и 10-12 коли са останали между свлачищата. "Няма затиснати хора и коли", уточни Ирибаджаков.

Нанесени са сериозни щети на инфраструктурни обекти, на много места  сериозно е пострадала селскостопанската реколта. Най-засегнати от интензивните валежи са областите Смолян, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Разград, Монтана, София, Бургас, съобщават от Министерството на извънредните ситуации. Трудно проходими са много улици от вътрешната мрежа на малките селища в страната. В Смолянско реките са повишили нивото си, има опасност и от активизиране на свлачища.

Екипи от Териториалните дирекции на Министерството на извънредните ситуации отводняват приземни етажи на къщи в кв. "Хаджи" в Златоград, в село Лехчево, обл. Монтана, в село Ясен, обл. Плевен, в Пловдив, Бургас, Ямбол. Разчистват пътища от паднали пречупени клони, дървета и затлачени от пороите шахти. В селищата на община Червен бряг - Койнаре, Телиш, Сухаче, Лепица, Рупци и Девинци от падналите поройни дъждове са протекли покривите на частни домове и обществени сгради - училища, църкви и кметства. През целия ден спасителите са отстранявали и паднали дървета, затрудняващи движението в Бургас, Стара Загора, Монтана, Пловдив, в село Скалица, обл. Ямбол, в ж.к. "Люлин" в столицата.
Екип от дирекцията на министерството в Ямбол е отстранила паднало дърво върху електропровод в село Овчи Кладенец.

МИС препоръчва: На телефон 112 можете да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти. При пътуване е препоръчително шофьорите да спрат и да изчакат спирането на пороя.