Откриват Петропавловския събор на народното творчество
Откриват Петропавловския събор на народното творчество / netinfo

Десетият национален Петропавловски събор на народното творчество ще бъде официално открит от 11,30 часа на сцената до Петропавловския манастир край Лясковец.

Над 3000 участници се очаква да вземат участие в двата дни на песенния форум, който протича под патронажа на кметовете на общините В. Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Първото издание на събора е през 1993 година по предложение на община В.Търново и със съдействието на другите две общини при принцип на равнопоставеност в организационно и финансово отношение. Първоначално е с регионален характер и първите три години е с ежегодни издания. Големият интерес към него води до промяна на статута в национален и изданията му стават на 2 години /всяка нечетна /.

Най-възрастният участник в тазгодишното издание е на 82 години, а най- малкият - на пет. Край Петропавловския манастир са организирани търговска площ, охрана, медицинско обслужване, ВиК съоръжения и палатки за преобличане.

Гости на събора ще бъдат музиковедът доц. Светла Калудова и председателят на Обществото за фолклор в България Крум Георгиев.

За провеждането на фолклорния форум Министерството на културата осигурява 5 000 лева.

Програмата на участниците за двата дни е от 9,00 часа. При лошо време съборът ще се премести в читалище „Напредък" в Лясковец.

По график е осигурен обществен транспорт за гражданите от В.Търново до мястото на събора по маршрут Автогара В.Търново - Качица -спирки на градски транспорт - пазара /спирка за селските автобуси/- Община В.Търново-разклон за М.Чифлик- с.Шереметя-Петропавловски събор.