Престъпници раниха полицай при преследване край Своге
Престъпници раниха полицай при преследване край Своге / cнимки: БГНЕС
Престъпници раниха полицай при преследване край Своге
21124
Престъпници раниха полицай при преследване край Своге
  • Престъпници раниха полицай при преследване край Своге

40-годишният полицай Любомир Митов беше тежко ранен след престрелка между полицейски патрул и престъпна група край Своге. Той е приет във Военномедицинската академия в София с опасност за живота. Предстои втора операция на пострадалия. Простреляният полицай е приведен в реанимацията на Военномедицинската академия към 10 часа в травматичен шок с над 2 и половина литра кръвозагуба. Повече от сто полицаи са се отзовали на призива да дарят кръв.

Около 6.04 часа в полицията е подаден сигнал за откраднат джип в района на село Бов. Драмата започнала по-рано, когато двама маскирани мъже влезли в дома на бизнесмена Красимир Иванов, известен като Краси Американеца, в селото, пребили жена му и бавачката на детето му, на 1,5 години, което също било в къщата, отмъкнали около 1500 лева и неголямо количество злато от дома, след което откраднали луксозен джип "Линкълн" със софийска регистрация и избягали.

След получения в полицията сигнал, полицейски екип започнал да преследва престъпниците, които обаче открили. В престрелката е ранен тежко един от служителите на РПУ-Своге, а след това двамата нападатели са задържани.

Според информацията на Дарик единият от тях преди време е работил за Краси Американеца. Двамата крадци са съответно на 22 години и на 34 години, като първият няма криминално досие, а вторият има регистрации за грабеж и средна телесна повреда от 1995 г. Двамата са в ареста в Своге, а по-късно там бяха прибрани още двама, замесени в случая. От МВР посочват, че непосредствените извършители на тежкото криминално престъпление са признали, че са част от четиричленна организирана престъпна група, създадена с цел грабежи.

Раненият полицай е настанен във Военномедицинска академия. Състоянието му е критично, съобщиха от там. Той е приет в болничното заведение в 7.10 часа с две огнестрелни рани - едната в шията, с раздробена челюст и долна част на черепа, а другата - в корема, с разкъсан черен дроб, стомах, тънки черва и огромна кръвозагуба над 3 литра. Лекарите от ВМА изчакаха пострадалият да излезе от тежкото състояние, за да му направят втора операция за възстановяване на анатомичната цялост на органите, съобщи за Дарик подполковник доктор Венцислав Мутафчийски от болницата. "Има опасност за живота му, защото нараняванията са изключително тежки, особено в областта на корема", каза д-р Мутафчийски. Около 100 колеги на Любомир Митов са изразили готовност да дарят кръв.

Генералният комисар на МВР Павлин Димитров разказа как се е стигнало до инцидента с простреляния полицай: Съпругата на бизнесмена Албена чула писъка на гледачката, излязла в коридора и видяла първия нападател, който бил с качулка. Той я вързал. След това се появил вторият нападател, който тя не е разпознала. Той насочил оръжие срещу нея. Започнали стандартните въпроси къде са парите, какво има в касата. След като откраднали джипа, те тръгнали да бягат по черни пътища. Едната от жените предупредила полицията. Започнало преследването. След като били настигнати, двамата слезли от автомобила, колегите също. За съжаление, единият успял да рани Владимир, другият полицейски служител успява да респектира, единият се предава, взема на мушка другия извършител и минутки след това идва втори екип полицаи и задържат извършителите.

Жители на село Бов разказаха, че Краси Американеца живее в Америка, а жена му в Бов.

Установено е, че нападателите са стреляли с пистолет, откраднат от къщата. В джипа са намерени касетки, чието съдържание се установява, и арбалет, за който се предполага, че е на собственика на джипа.
 
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков призова съда и прокуратурата за бързи действия по случая с простреляния полицай. По думите му, това е арогантно посегателство срещу полицията. Вътрешният министър подчерта, че престъплението е квалифицирано като опит за убийство на полицейски служител, за което се предвижда наказание от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен  затвор без право на замяна.