Община Добрич с награда в конкурса “Община на интелигентната енергия”
Община Добрич с награда в конкурса “Община на интелигентната енергия” / netinfo

Добрич спечели втора награда в годишния конкурс на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия "Община на интелигентната енергия". За участие в конкурса бяха поканени всички български общини с представяне на своите дейности по повишаване на енергийната ефективност, интелигентното използване на енергията и предотвратяването на промените в климата.

Община Добрич получава признание за  действия си за устойчиво развиваща се европейска община с ниско потребление на енергия, намалени емисии на CO2 и добре опазена природна среда.

През последните години Добрич изпълнява  Общинската енергийна програма /2008 - 2013/  със заложени мерки за намаляване на ел.потреблението и повишаване комфорта на обитаване. По програмата  през 2008 са газифицирани 6 общински обекта, сред които сутерена и огледалната зала към ДТ "Йордан Йовков", Дом "Дъга" и газификация на 4 кухненски блока в целодневни детски градини.

В изпълнение на общинската програма е монтирана и соларна инсталация в детска градина №25, с което се постигат амбициозните цели за използване и оползотворяване на алтернативна енергия.

През миналата година са инвестирани и над 200 хиляди лева за основен ремонт и изграждане на ново улично осветление, както и за аварийно възстановяване на системата за улично осветление. Към настоящия момент са изготвени 7 енергийни одита на общински обекти, съгласно Закона за енергийна ефективност. Предвижда се през тази   година да бъдат енергийно обследвани още 5 училища и 2 детски градини.

Като резултат от приложените мерки за подобряване на параметрите е постигната икономия от 10 500 nm3 /нормални кубични метри/ природен газ и 253,2 МWh електроенергия за година, както и намаляване на вредните емисии с почти 30 t/годишно. Община град Добрич е една от петте български общини, официално присъединили се към Споразумението на кметовете, с което потвърди своите ангажименти за целенасочена политика в областта на енергийната ефективност.