ЦИК утвърди имената на 10-мата пирински депутати в 41-то НС
ЦИК утвърди имената на 10-мата пирински депутати в 41-то НС / netinfo

Централната избирателна комисия обяви със свое решение имената на избраните народни представители от Пирински регион в 41-то Народно събрание.

Първата политическа сила в региона - ГЕРБ, събрала близо 70 000 гласа, ще бъде представлявана в парламента от петима депутати - Атанас Камбитов, Георги Икономов, Митко Захов, Георги Андонов и мажоритарния кандидат и вече бивш кмет на Разлог - Любен Татарски.

Движението за права и свободи ще разполага с двама депутати, които бяха сред избраниците в 40-то НС - Алиосман Имамов и Муса Палев. Водачът на благоевградската листа и лидер на партията Ахмед Доган избра да влезе в новия парламент от Кърджалийска област, където бе мажоритарен кандидат.

"Ред, законност и справедливост" ще бъде с един депутат от Пиринско - лидерът на партията и водач на листата Яне Янев.

С по един представител от Първи многомандатен избирателен район остават Коалиция за България и Атака. Техните представители в бъдещия парламент са Корнелия Нинова и Огнян Тетимов. 

Синята коалиция, НДСВ и ЛИДЕР остават без свой представител в 41-то Народно събрание.

За Любен Татарски, единственият мажоритарен кандидат в Благоевградска област, който влиза в парламента, са гласували 68690 избиратели, или 37.30%.

За кандидата на ДПС и кмет на община Гърмен Ахмед Башев са дали гласа си 33309, което прави 18.09%. На трето и четвърто място се нареждат мажоритарните кандидатури на Яне Янев от РЗС и доц. Асен Златев от Коалиция за България, за които са пуснали бюлетина съответно 27221 и 23888 избиратели.

На изборите за национален парламент, проведени на 5 юли, за ГЕРБ са гласували 69 710 жители на областта. Движението за права и свободи подкрепиха 32 811 избиратели.

За Коалиция за България бюлетина пуснаха 24 601 души, за РЗС са отчетени 18 259 действителни бюлетини. В полза на ПП "Атака" гласовете са 12 064. Преброените гласове за Синята коалиция са 11 471, сочат окончателните данни на Районната избирателна комисия.