Светът се прощава с Джако, милиарди ще гледат церемонията
Светът се прощава с Джако, милиарди ще гледат церемонията / снимки: БГНЕС
Светът се прощава с Джако, милиарди ще гледат церемонията
21037
Светът се прощава с Джако, милиарди ще гледат церемонията
  • Светът се прощава с Джако, милиарди ще гледат церемонията

Светът се прощава с Краля на попа Майкъл Джексън. Церемонията в "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис започва в 10,00 сутринта местно време или 20,00 часа българско. 11 000 фенове на Джако ще могат да присъстват на нея с безплатни билети, които спечелиха чрез електронна лотария. Други 6500 ще наблюдават прощалната церемония на огромен екран в "Нокиа тийтър".

Междувременно продължават спекулациите около въпроса кога и къде ще бъде погребан Кралят на попа. Американски медии съобщиха, че погребението ще бъде преди церемонията в "Стейпълс", отново в Лос Анджелис, но досега семейство Джексън не е направило официално изявление по темата. Два часа преди грандиозното събитие в действителност ще има и друга, семейна церемония,  която ще се проведе в гробището Forest Lawn, но след нея ковчегът с тялото на Джако ще бъде транспортиран до "Стейпълс сентър".

Часове преди прощалната церемония с Краля на попа полицията в Лос Анджелис призова феновете му, които нямат билети за нея, дори да не се опитват да приближават "Стейпълс" и "Нокиа тийтър". Съветът е те да гледат събитието на домашните си телевизори. Въпреки това очакванията са повече от половин милион почитатели на Джако без билети да бъдат в района на тези сгради. (как изглеждат билетите за събитието вижте тук)

Властите в Лос Анджелис потвърдиха и информацията, че по улиците на града няма да има траурна процесия с ковчега с тялото на Майкъл Джексън. Въпреки това полицейското присъствие навсякъде ще бъде грандиозно.

Вече са ясни изпълнителите, които ще се включат в церемонията в "Стейпълс сентър", на която ще присъстват 9000 близки и роднини на Джако. Сред тях са Мария Кери, Лайнъл Ричи, Стиви Уондър. Дженифър Хъдсън и Брук Шийлдс също ще участват в церемонията, която ще продължи около 2 часа. Втората съпруга на Майкъл Джексън Деби Роу обяви, че няма да бъде в залата. В списъка с гостите липсва и още едно важно име - това на Елизабет Тейлър, която е сред най-близките на Краля на попа. В своята страница в Twitter тя пише, че е била поканена, но че няма да присъства, защото не би искала да бъде част от подобно грандиозно публично събитие. "Не мога да бъда част от това, защото го обичам прекалено много. Едва ли Майкъл би искал да споделя скръбта си с милиони хора", казва Тейлър.

Най-големите телевизии ще излъчват прощалната церемонията с Майкъл Джексън на живо, ще може да се гледа и в интернет, например на сайта tmz.com. Очакванията са събитието да бъде наблюдавано поне от 2,5 милиарда души по целия свят.

Защо "Стейпълс сентър"?

През последните дни от живота си Майкъл Джексън репетираше именно там за голямото си завръщане в света на музиката, което беше планирано за 13 юли. Джако беше обещал да направи 50 концерта във Великобритания. 

Билетите за прощалната церемония

Общо 17 500 фенове на Майкъл Джексън спечелиха чрез лотария билети, благодарение на които ще могат да наблюдават историческото събитие - на живо в "Стейпълс сентър" и на огромен екран в съседния "Нокиа тийтър". За да се сдобият с ценния пропуск, те трябваше да се регистрират в електронна система. Само за няколко часа сайтът, на който ставаше регистрацията, беше посетен от повече от 2 милиона души. 1 милион и 600 хиляди от тях успяха да пробият системата и да се наредят на "опашката" за билети. Истерията около тях породи и абсурдни ситуации като тази - пресметливи фенове на Джако пуснаха билетите си за церемонията в eBay. Цената им там достигна 10 000 долара. До сделка обаче така и не се стигна, защото се оказа, че всеки спечелил пропуск за историческото събитие получава и специална златна гривна. Ако я свали от ръката си, няма как да я постави отново и съответно няма да бъде допуснат до "Стейпълс сентър". Затова и преотстъпването на билет на практика е невъзможно. 

Ковчегът, в който ще е тялото на Майкъл Джексън

Той е от бронз, покрит с 14-каратово злато и цената му е 25 000 долара. Отвътре е облицован със синьо кадифе. Ковчегът е същият като този, в който преди години беше погребан Джеймс Браун. (снимка виж тук)

Погребението

Единственото 100% сигурно е, че Кралят на попа няма да бъде погребан в имението си "Невърленд". Възможно е близките на Джако никога да не кажат къде ще е гробът му, защото не биха искали пред него непрекъснато да има тълпи от почитатели.       

В прикачения звуков файл можете да чуете разказ от Лос Анджелис на Евгени Веселинов, главен редактор на единствения българския вестник на Западния бряг „Обзор".