Избирателната активност в града и областта гони 50%
Избирателната активност в града и областта гони 50% / netinfo

46.04% е избирателната активност в Пловдивска област (17-ти МИР) към 17 часа, съобщи председателят на Районната избирателна активност Димитър Маринчешки. В сравнение с евровота на 7-ми юни гласувалите са с почти 20% повече, обобщи той. Традиционно най-много хора са отишли до урните в община Брезово - 56.05% от имащите право на глас, а най-малко в община Раковски - 34.32%.

В 16-ти МИР избирателната активност е  44.81%, като в район „Централен" тя  продължава да е най-висока - 49%, а в район „Тракия" най-ниска - 40.36%, каза зам.-председателят на Районна избирателна комисия Румен Исов. От 16-та РИК очакват изборният ден да завърши с над 50% активност.

Общо 30 жалби и сигнали са постъпили в 16-та РИК. 4 от тях са предадени на Районна прокуратура-Пловдив - 3 за купуване на гласове в районите „Изгрев" и „Северен" и 1 - за заплаха с физическа саморазправа отново в район „Източен".

Една от жалбите е била подадена от физическо лице, което твърди, че не е успяло да упражни правото си на глас, тъй като в избирателната секция, където трябвало да гласува, му казали, че е в наказателния списък. Според информацията в СИК мъжът има издадено удостоверение за гласуване в Турция, макар че човекът отрича да е ходил някога в тази страна.