Берлускони замесен в нов скандал
Берлускони замесен в нов скандал / снимка: БГНЕС

Италианският премиер Силвио Берлускони беше замесен в нов скандал от италианския седмичник "Еспресо", предаде Асошиейтед прес. В средата на май Берлускони присъствал на вечеря в дома на член на италианския Конституционен съд, който трябва да се произнесе по важен за премиера закон. Съдията е Луиджи Мацела, а законът дава имунитет на Берлускони от съдебно преследване. Миналия месец Конституционният съд започна да разглежда закона и трябва да реши дали той противоречи на разпоредбите на италианската конституция.
   
Освен на Берлускони законът предоставя имунитет срещу съдебно преследване и на италианския президент, както и на председателите на двете камари на парламента - Камарата на депутатите и Сената.
   
Законът беше предложен за гласуване в парламента от Берлускони още миналото лято, когато премиерът беше обект на съдебно преследване от милански съд по обвинения в корупция, припомня агенцията. Опозицията упрекна премиера, че си е направил закон по поръчка, за да избегне делото срещу него. Берлускони възрази, че законът е необходим, за да работи правителството по-ефективно.
    
Делото за корупция срещу премиера беше прекратено в очакване на решението на Конституционния съд. То трябва да излезе в най-скоро време.
    
По повод твърденията на седмичника "Еспресо", че Берлускони вечерял в дома на съдията Мацела, за да окаже влияние върху решението на съда, самият Мацела публикува открито писмо, в което нарича премиера "стар приятел" и казва, че има правото да кани където си поиска и когото си поиска на вечеря. Писмото беше прочетено по италианската държавна телевизия РАИ.
   
В писмото Мацела казва, че би могъл да състави списък, дълъг 1 километър, на италиански съдии, които вечерят с висши италиански правителствени представители.

Според италианската центристка партия "Италия на ценностите" на бившия антикорупционен прокурор Антонио Ди Пиетро, съдията Мацела, както и друг конституционен съдия Паоло Мария Наполитано, и министърът на правосъдието Анджелино Алфано, които също са били на вечерята в средата на май в дома на Мацела, сега трябва да подадат оставка.
    
Въпреки новия скандал с Берлускони обаче подкрепата за него не намалява. Доказателство е приемането от Сената на закон, предложен за гласуване от Берлускони, който позволява по улиците на италианските градове да патрулират невъоръжени граждански патрули и налага по-строги мерки за борба с незаконните имигранти с цел засилване на сигурността, отбелязва агенцията.

Законът беше приет с гласовете на 157 сенатори срещу 124, които гласуваха против и трима, които се въздържаха, допълва Франс прес. В Сената десницата на Берлускони има задоволително мнозинство, припомня Асошиейтед прес.

В закона се предвиждат присъди затвор до 3 години за лица, които дадат подслон на нелегални имигранти. Законът удължава и срока за пребиваване в специалните центрове за задържане на нелегални имигранти. Те пребивават в тези центрове до 6 месеца вместо досегашните два, уточнява Франс прес.
     
Законът въвежда и така нареченото престъпление за нелегална имиграция. То се наказва с глоба, варираща между 5000 и 10 000 евро и последвана от незабавно експулсиране. Именно тази част на закона беше остро критикувана от правозащитните организации и италианската църква, допълва БТА.
    
Частта, въвеждаща цивилните патрули по италианските улици, е отстъпка пред исканията на антиимиграционната Северна лига, която е коалиционен партньор на партията Народ на свободата в италианския кабинет.

Камарата на депутатите прие закона през май тази година, припомня Франс прес.