Ценни монети от времето на царете Константин Тих и Иван Шишман откриха във В. Търново
Ценни монети от времето на царете Константин Тих и Иван Шишман откриха във В. Търново / netinfo
Ценни монети от времето на царете Константин Тих и Иван Шишман откриха във В. Търново
20880
Ценни монети от времето на царете Константин Тих и Иван Шишман откриха във В. Търново
  • Ценни монети от времето на царете Константин Тих и Иван Шишман откриха във В. Търново

Две изключително ценни монети, датиращи от 14 век са открити при разкопките на църквата "Св. Иван Рилски" във В. Търново, съобщи проф. Николай Овчаров. Едната е медна на цар Константин Асен, а другата е мемориална сребърна монета с лика на цар Иван Шишман и баща му цар Иван Александър.

До сега са открити само две такива монети, по една от всеки вид. Над 350 монети вече са намерили археолозите в църквите "Св. Иван Рилски" и „Св. Св. Петър и Павел". Сред находките, открити в двора на втората са и два уникални предмета, които нямат аналог. Това са сребърен позлатен обков от книга от 14 - 15 век. „Обковът говори за едно историческо събитие в двора на църквата от 19 век- изгарянето на средновековната българска библиотеката, открита от митрополит Иларион Критски- гръцкият владика на Търново", коментира проф. Овчаров. Чуйте още от него в първия прикачения файл.

Сред откритите предмети е и накит за глава- сребърна игла с птица и перла, датираща от 13 век. Намерени са и сребърни и костени копчета. Костените копчета наподобяват металните, но са украсени с орнамент на птиче око, съобщи проф. Овчаров. Той каза още, че некрополът от 13- 14 век предстои да бъде разкриван през юли. До момента са открити и девет сребърни пръстена. Три от тях с полускъпоценни камъни. Сред находките са и два чифта обеци, както и запазени части от дрехи със сребърна и медна сърма.

Разкритият некропол във Велико Търново в църквата "Свети Иван Рилски" осветлява така наречените тъмни векове- от 15 до началото на 18 век, информира археологът д- р Хитко Вачев, който работи съвместно с проф. Николай Овчаров. "Не е тайна, че много колеги си задават въпроса- наистина ли проучваме църквата "Св. Иван Рилски"", каза той. Чуйте повече във втория прикачен файл.