Принц от Саудитска Арабия получи орден Мадарски конник - първа степен
Принц от Саудитска Арабия получи орден Мадарски конник - първа степен / снимка: DarikNews, Юлиана Николова

Техни Кралски Височества принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд, член на кралското семейство на Саудитска Арабия и председател на компанията "Кингдъм Холдинг", и принцеса Амира са на работно посещение у нас. Те са в България по покана на вицепрезидента Ангел Марин.

Възможностите за сътрудничество в туризма между България и Саудитска Арабия са били сред основните теми на срещата на президента Георги Първанов и принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд.

54-годишният принц е на 12 място по богатство в света и на второ в арабския свят, информира Българската телеграфна агенция. Списание "Тайм" го нарича арабският Уорън Бъфет. Начело е на компанията "Кингдъм Холдинг", която е една от най-големите инвестиционни групи в света. Инвестира в международни финансови институции, телекомуникации, вериги от хотели, медии. Принцът спонсорира различни образователни институции и програми в света. 

Президентът Първанов и съпругата му Зорка Първанова имаха среща с Техни Кралски Височества на "Дондуков" 2. Държавният глава връчи на принц Алуалид Ал Сауд орден "Мадарски конник" - първа степен за особено големите му заслуги за развитието на българо-саудитските отношения в икономическата област.

Георги Първанов посочи, че отличието е признание за ролята, която има принц Алуалид Ал Сауд в световния икономически елит като един от изтъкнатите представители на суадитското кралско семейство, то е и оценка за онова, което България смята да инвестира в развитието на двустранните отношения със Саудитска Арабия.

Принц Алуалид Ал Сауд пристигна у нас с частния си самолет Боинг 747. Сред екипажа на самолета са три българки - стюардеси. Принцът и съпругата му пристигнаха у нас след като в последните два дни са прелетели по маршрута Рияд - Париж - Рияд - Истанбул. След София те отпътуват отново за Истанбул.

Принц от Саудитска Арабия получи орден "Мадарски конник"  първа степен
netinfo