Печат, меч, венец и зъби в новата гробница край Долно Изворово
Печат, меч, венец и зъби в новата гробница край Долно Изворово / netinfo

 

Печат върху керамична амфора от остров Тасос с надпис „Тимоклес" е сред най- ценните находки, открити от археолога д-р Георги Нихризов и екипа му в новата гробница край могила 2 в района на село Долно Изворово, Казанлъшко.

Това обяви самият археолог, на среща с журналисти.

Новата гробница бе разкрита в началото на юни, на около 3 метра югозападно от самия могилен насип, пробит преди това от иманяри. От разкритата амфора и печат става ясно, че амфората е произведена в периода 314-309 година преди Христа , т. е гробницата е от края на 4-ти век, прогнозира археологът.

Сред другите находки в разкритата гробница с височина около 3 метра и диаметър 3,50 са 10-тина костни елемент на човек и кон, 1 фаланга, и 3 зъба, в изключително тежко състояние, листенца от позлатен венец, с различни орнаменти по него, керамични отломки, част от златни накити- основно огърлици и копчета, бронзова стрела, която  е много близка по вид с намерената в могилата Косматка и за която се предполага, че е принадлежала на Севт Трети.

Сред ценните експонати археолозите определят и  дървената врата с масивен меден обков, както и малките сребърни пирончета. Всичко това ни кара да считаме, че двете гробници- разкритаата в могилата Косматка и тази край Долно Изворово са синхронни по време и са от  периода на съществуването на Севтополис, заяви Георги Нихризов по време на пресконференция.

Уникалността на откритата край  Долно Изворово гробница обаче е в нейното местоположение: вместо вътре в могилния насип, тя  е разкрита встрани от него. Преди близо 15-тина години подобна гробница бе намерена от екипа на покойния археолог Георги  Китов, в района на мъглижкото землище. Намерената там гробница обаче е тухлена.

Новата ценна за археологията гробница няма да бъде засипвана. Предстои специална комисия от Националния институт за опазване на недвижимите паметници на културата да се произнесе за съдбата й.

От общината в Казанлък са обещали 300 хиляди лева за консервация на гробницата, каза директорът  на музея в Казанлък Косьо Зарев. По думите му, всички находки от новоразкритата гробница остават притежание на местния музей.

Пред журналисти археологът от БАН д-р Георги Нехризов  отново потвърди тезата си, че е нужно наместването  във времето на разкритите гробници в района на Казанлък и самите селищни структури на траките,  тъй като може да става дума за резиденции, а не за гробове.

Близо 700 квадратни километра е района около казанлъшката долина, осеян с могили, където са предполага, че траките са оставили ценни знаци за поколенията напред.

До момента напълно проучени са едва 20-сет надгробни могили в района.