Най-големите знамена в Европа се развяха във Варна
Най-големите знамена в Европа се развяха във Варна / снимка: Дарик

Най-големите знамена в Европа вече се развяват във Варна под паметника на българо-съветската дружба. Флаговете на България и Европейския съюз бяха издигнати на официална церемония на пилони, които също подобриха досегашия рекорд по височина. Той принадлежеше на Мадрид, чието съоръжение е 50 метра, а знамето на него е дълго 21 метра. Варненските пилони са с 2.6 метра по-високи, а флаговете са с размери 21.5 x 13 метра. Всеки от тях тежи по 60 килограма и е изработен от устойчив материал. За монтиране на пилоните, които тежат по 14.5 тона, са излети 150 куб.м. бетон. През нощта знамената ще бъдат осветени и ще се виждат от целия залив.  

„По още един показател Варна стана номер едно”, заяви преди вдигането на знамената министърът на държавната администрация Николай Василев, който е инициатор на проекта. За него ведомството му е платило 194 000 лв., а  изпълнител е варненската фирма „СМК" ООД. Тя е изградила пилоните след 43-ия метър за своя сметка.

Височината на пилоните от 52.6 метра се равнява на 18-етажна сграда. Съоръженията са със 7.6 метра по високи от сградата на Община Варна. Само хотел „Черно море” е по-висок в морската столица, заяви Николай Василев. На церемонията присъстваха още кметът Кирил Йорданов, областният управител Христо Контров и десетки варненци. Химните на България и Европейския съюз бяха изпълнени от духовия оркестър на Военноморските сили.