Вандали съсипаха паметна плоча на българските евреи
Вандали съсипаха паметна плоча на българските евреи / netinfo
Вандали съсипаха паметната плоча на българските евреи
20687
Вандали съсипаха паметната плоча на българските евреи
  • Вандали съсипаха паметната плоча на българските евреи

Мемориална плоча в памет на жертвите на Холокоста бе потрошена часове преди официалното й откриване пред сградата на Межуучилищния център в Благоевград.

Преди 66 години на на същото това място са спрели ешелоните на смъртта с евреи от Беломорска Тракия.

„Мемориалът, който е изграден със съдействието на кмета на община Благоевград Костадин Паскалев бе съсипан, което помрачи днешното  тържество, заяви с тъга Йосиф Меламед–главен секретар на еврейската организация „Шалом”. „Аз не вярвам това да е проява на антисемитизъм или кснеофобия. Смятам, че всяко това хубаво начинание, което е продиктувано от хората, които живеят на това място и които винаги са били доброжелателни и антиксенофобски настроени, бе помарачено днес.


„Посланието на събитието  е никога да не се забравя избиването на евреите във Втората световна война от хитлеристите, да няма вече Холокоста и концлагери, каквито е имало преди 66 години в сградата на сегашния Междуучилищен център”, каза Естер Георгиева, инициатор за създаването на плочата.


На 2 март 1943 г. Министерският съвет приема 7 постановления, които се отнасят до депортирането на евреите, лишаването им от българско поданство и отчуждаването на техните имоти. 127-мо постановление възлага на комисаря по еврейските въпроси “да изсели от пределите на страната в споразумение с германските власти до 20 000 души евреи, заселени в новоосвободените земи”. Към тази дата всички евреи от Беломорска Тракия вече се намират затворени в тютюневите складове в Дупница и Горна Джумая.


Натъпкани в откритите вагончета на теснолинейната ж.п.линия Демир-Хисар - Симитли, евреите са извозени до Лом, откъдето са предадени на хитлеристките  части и прехвърлени в най-големия концентрационен лагер за евреи, цигани, пленници и партизани в Аушвиц, Полша.

В прикачения звуков фай чуй още за събитието от Йосиф Меламед и Естер Георгиева.