Пътят на опиума и хероина от Афганистан за Европа минава през Балканите
Пътят на опиума и хероина от Афганистан за Европа минава през Балканите / снимки: sxc.hu

Голяма част от опиумът и хероинът, произведени в Афганистан, се изнасят за съседни страни и през Балканите за Западна Европа. Това обяви Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията в годишния си доклад "Наркотиците в света", качен в сайта на службата.

Пазарът за опиум и хероин в Иран, Пакистан и централно азиатските страни обхваща около 5 милиона души, докато в Западна Европа потребителите са 1,4 милиона. Но западноевропейският пазар носи много по-големи печалби, затова наркотиците през Иран и Пакистан стигат до Балканите на път за Европа, се посочва в доклада.

Именно по "балканския път" - България е сред транзитните страни - биват залавяни и най-големите количества афганистански опиум и хероин - 94 на сто от цялото заловено количество. През 2007 г. количеството заловен хероин и морфин в България се увеличи с 66 на сто на годишна основа, като според цитирани в доклада български източници по-голямата част са били предназначени за Хърватия и Германия. През Румъния минават каналите за трафик на наркотици към Холандия и Великобритания.

Следващата страна, през която наркотиците, излезли от България, преминават транзит, е Македония. От там канала продължава към Сърбия по "балканския път" (за Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения) и към Западна Европа. От Македония наркоканали водят и към Албания, през която се извършват основните доставки за Италия. Италия поема 45 на сто от внесените през Албания и Турция наркотици от азиатски произход, като останалата част се изнася (главно за Германия), посочват авторите на доклада. Маршрутът за доставка на наркотици в Германия от Балканите минава и през Австрия.

Докладът изтъква, че значението на Турция като един от източниците на опиум и хероин намалява през последните години. Въпреки това тази страна остава основен транзитен канал за наркотици от Югозападна Азия към Европа независимо от разкритите през последните години алтернативни пътища.

През Турция афганистанските опиати, които съставляват 80 на сто от общото количество опиум и хероин (останалите 20 на сто идват от Иран) се транспортират към България и от там - към Сърбия и Румъния, откъдето пратките се разпределят към различни европейски държави. 

Пътят на опиума и хероина от Афганистан за Европа минава през Балканите
netinfo

През последните години в страните по периферията на Европейския съюз - това са Ирландия, Португалия, България, Латвия и Финландия - се забелязва минимално увеличаване на използването на канабис. В същото време Италия се превърна в основен пазар за канабис в Европа, с 5,7 милиона потребители от общо 30 милиона в цяла Европа. Този факт отразява преди всичко големите количества канабис, които се отглеждат в Албания и Холандия, и увеличеното производство в Южна Италия.

България, и в известна степен Турция, остават основните източници на фалшиви фармацевтични продукти, продавани като каптагон - за който се смята, че съдържа амфетамин, - за страните в Близкия Изток, се посочва в доклада. Съществуват и признаци, че в страните от този регион вече действат и нови големи местни производители. Пазарът на каптагон преживява някои промени, типични за преминаване от законен фармацевтичен продукт към напълно незаконно производство и промяна на съставките, изтъкват авторите на доклада. (БТА)