Поспрете се и помислете какво добро сте направили
Поспрете се и помислете какво добро сте направили / снимка: Валентина Добринчева
Поспрете се и помислете какво добро сте направили
20662
Поспрете се и помислете какво добро сте направили
  • Поспрете се и помислете какво добро сте направили

Традиционно на Еньовден в Стария Добрич се провежда красиво, благоуханно, пъстро и звучно събиране. С него, организаторите фармацевти и Исторически музей Добрич, поздравяват добричлии. Празникът е почитан в българския традиционен календар наравно с Коледа, Великден и Гергьовден.
 
"Щом слънцето може да се спре в този ден, нека и ние се поспрем и да видим какво добро сме направили", призова Надежда Иванова от музея. Тя сподели с присъстващите, че в днешното наше забързано време на много от нас може би не ни остава ред да мислим за бране на билки, но трябва да намерим сили да се огледаме и да преоткриваме красивото в живота. Все пак във всеки български дом все още се съхраняват традициите, свързани с това да има изсушени целебни растения за чай, пазят се заветите на баби и прадеди, каза още Надежда Иванова.

На стеклите се в етнографския комплекс десетки гости на празника Еньовден, бе раздаван лековит чай от прясно набрани билки. Присъстващите можеха да минат под арка от уханни китки билки - за здраве. Забавляваха ги децата от клуб Мариана, както и танцьорите от младежкия ансамбъл "Добруджа".

Чуйте в аудиото какво каза на гостите на празника Надежда Иванова от Историческия музей.