Митхат Метин: Избирателят има нужда от внимание и пряк контакт
Митхат Метин: Избирателят има нужда от внимание и пряк контакт / netinfo
Митхат Метин: Избирателят има нужда от внимание и пряк контакт
20660
Митхат Метин: Избирателят има нужда от внимание и пряк контакт
  • Митхат Метин: Избирателят има нужда от внимание и пряк контакт

-Господин Метин, Вие сте водач на листата на ДПС в Плевенски регион за втори път, първо искам да ви попитам как се чувствате като такъв и да ни кажете малко повече за самата листа, за структурата й ?
Бих искал да кажа преди всичко, че се чувствам като натоварен с изключителна отговорност, тъй като Движението за права и свободи излиза от един управленски мандат, мандат изпълнен с много успехи, но и с много трудности, мандат, в който успяхме да реализираме членство в ЕС, мандат, в който започнахме да структурираме нашите администрации и държавното управление съобразно принципите и постулатите, възприети от ЕС и не на последно място мандат, в който ДПС направи наистина не малко за избирателите, за жителите на Плевенски регион. Поради това, че се чувствам натоварен с тази голяма отговорност, бих искал да кажа, че не само аз, разбира се и колегите, които са в листатата на Движението за права и свободи, се чувстват така прекалено ангажирани и отговорни с работата, която ръководството им поставя.


- За самата листа, за втория, третия след Вас .....?
Да, бих могъл да кажа няколко думи, разбира се, и да представя другите участници в листата. Преди всичко бих искал да споделя с вас, че ние направихме една силно партийна листа, в която ясно са изразени всички ценности, в които Движение за права и свободи се е врекло.

Веднага след мен, втори в листата, е г-н Вахит Арслан, който по настоящем е общински съветник в Плевен и общински председател на ДПС в Плевен. Той е един от учредителите на партията от самото създаване, бивш политически затворник, отстояващ правата на малцинствата и мисля, че с втория в листата нашето ръководство показва на всички избиратели, че ние държим на ценностите, за които сме създадени.

Трети в листата е г-н Айдън Исмаилов. Той към този момент е заместник-областен управител в Област Плевен. Също знакова за региона фигура, тъй като той е бивш общински председател на плевенската ни организация, бивш общински съветник, също учредител на партията и много точен администратор в работата си. От там насетне продължаваме в листата с млади лица, излезли от средите на Движението за права и свободи, някои от които тепърва излизащи на политическата сцена. Направили сме баланс между половете, баланс между възрастовите групи, до 14-то място включително имаме представители от всички общини.

Не бих искал да пропусна и фигурата на г-н Алипи Деянов, експерт по етнически и демографски въпроси в областната администрация. Той е представител на община Долни Дъбник. Представители имаме и от бизнес средите, много млади лица администратори имаме от различните общини като последният панел от нашата листа завършва с председателите на трите ни областни организации на партията. 16-та е г-жа Шенджан Куртанова, областен председател на женската ни организация, 17-ти е г-н Марио Рангелов, областен председател на младежката ни организация, също администратор, млад човек, който по настоящем е управител на едно предприятие, дъщерно на Министерството на земеделието.

Последен в листта е нашият областен председател на ДПС г-н Енгин Кючуков, млад политик на 38-39 години, който обаче има завиден стаж в политиката на областно ниво. Това, което се опитахме да направим, е да направим всяка една наша общинска организация съпричастна на листатат, за да имат като стимул  техен представител в листата. Няма парашутисти в нашата листа както виждате, нашето ръководство на партията прецени, че към този политически момент нашата организация се нуждае от силна, партийна областна листа.


- А каква ще бъде кампанията ви, специално говорим за област Плевен, ще има ли някакви нови елементи, освен новите хора в листите?
Определено на тази кампания нашата партия на областно ниво се стреми да направи в реалност това, за което ние сме се борили от няколко кампании насам - да отидем близко до харата. Ние имаме една специална стратегия, която в другите водещи региони на Движение за права и свободи се практикува отдавна, но при нас в годините не можахме да направим т.нар. секционен анализ и стратегия. Ефективен е, провеждаме го в няколко общини, да кажем в Никопол, Левски, Долна Митрополия, но сега го правим изцяло във всичките 11 общини.

Присъщо на тази кампания е прекия достъп до конкретния избирател. Стремим се да докоснем всеки в отделен разговор. На тази кампания, нашата кампания, са чужди големите митинги, не че нямаме желание да направим голям митинг или голямо събрание, ще имаме такова събрание. Предстои да закрием кампанията като цяло за община Плевен следващата седмица в град Славяново, където ще направим голямо общоградско събрание, но мисля, че нашият избирател се нуждае да чуе от нас самите, а не опосредствено, какво сме направили за него, какво не сме направили за него и какво смятаме да направим. В този смисъл казвам, че нашата кампания е стегната, стройна като времеви график, с много малко събрания и с много посещения в малките населени места.


- Разбирам от казаното до тук, че ще се стремите да стигнете до всеки един човек поотделно от избирателите, какви обаче ще бъдат вашите аргументи, за да накарате хората да гласуват именно за Движението за права и свободи?
На първо място бих искал да кажа, че ние ще говорим и говорим към момента с нашите избиратели за това как бяхме учредени, как се развихме като партия, какъв път извървяхме и макар бидейки два последователни мандата в държавното управление, нито за миг не сме изгубили контакта с хората, а и сме се стремили във всеки един момент да откликваме на техните нужди, желания и да развиваме контакта си със тях. Избирателят на Движението за права и свободи бих казал, че е доста чувствителен на темата пряк контакт.

Той има нужда от разговор, има нужда от внимание и дори да не си направил нещо конкретно за него, самият факт, че си го посетил, уважил, за него е достатъчен знак, че е ценен като личност.

После ние направихме доста за региона, ние се стремихме да наблюдаме проблемите на отделни селища, на отделни квартали и да разрешаваме както социални, така и инфраструктурни проекти. Бих искал да кажа, че през последните няколко години ние разрешихме няколко сериозни инфраструктурни проблеми в двата квартала в град Никопол, изградихме няколко подпорни стени, които бяха важни, тъй като нарушаваха нормалния начин на живот в кварталите. Отделно в няколко селища направихме няколко проекта, които спасиха самите села от наводняване. Знаете, че поради многото реки в региона, има подпочвени води, които са плитки и често избиват. Направихме дренажи в Садовец, изведохме подпочвената вода от там. Има един такъв голям проект в Левски, но той не може да стартира поради липса на пари.


- А за какво не Ви остана време? Говорим за предходния мандат. Нещо, което планувахте да направите за област Плевен като народен представител, но не успяхте. Не само заради време, а и заради други фактори.
Не можах да направя нещо, което да бъде знаково както за мен, така и за Движение за права и свободи - да реализирам един проект, който да бъде нещо като наша визитна картичка. Липсата на достатъчно свободни финанси в момента затруднява инвестиционните ни намерения. Финансовата криза и икономическата криза дават своето отражение върху икономиката и на държавата, и на региона, отдръпнаха се няколко инвеститора, с които бяхме разговаряли. Но, дай Боже, в следващия мандат, излизайки от тази криза, да намерим сили и средства да реализираме един наистина голям бизнеспроект, който да бъде като еталон за нашата работа.


- Какво ще направите за плевенчани, за жителите на област Плевен в следващия парламент, ако бъдете избран?
Преди всичко няколко са знаковите действия през целия следващ период. Ще съдействам за инвестиции в Червенобрежкия регион поради наличието на газово находище, което в момента се разработва доста сериозно. Ще съдействам за привличане също на инвестиции в Никополския регион поради частта му транспортното трасе Никопол - Турну Мъгуреле.

Това е един регион, в който биха могли да бъдат привлечени средства за логистични центрове, да бъде като промишлен парк, тъй като транспортното трасе дава много възможности. Естествено земеделието. Бих помагал на всеки един земеделски производител, защото земеделските показатели на нашата област са водещи за цялата страна. Колкото по-бързо нашият земеделски производител намери своето място на единния селскостопански пазар на Европа, толкова по-успешна ще бъде интеграцията ни в европейската икономика.

Знаете, че експортът на нашата продукция е основен приходоизточник в износа. Бих съдействал и на младите хора, аз се считам все още за човек на младежка възраст и всяка една младежка инициатива бих защитил, стига тя да има достойнства. Отнасям се с респект към плевенската организация, младите хора наистина работят и са доста активни на избори. Но не трябва да забравяме и по-възрастните. Поради това бих искал да кажа, че през следващия мандат бих искал да съдействам и за инвестиции по отношение на учредяване и създаване на хосписи, домове за стари хора. Но това, разбира се, със съдействието на общинските власти, защото всяко едно сериозно начинание в региона би било немислимо без съдействието на общинските кметове.

 
- Вашата преценка - ДПС в Плевен за колко депутата има сили да се пребори? 
В тази сложна и динамична обстановка това, което мога да кажа в момента, е че нашият план-програма е за двама народни представители. Но като гледам динамиката на процесите в Плевенско, бихме били горди, защитавайки мандата, който имаме в момента. Отнемането на единия пропорционален мандат, превръщането му в мажоритарен, стеснява кръга от възможности. Отделно от това новата система, по която се отчитат изборните резултати, прави втория мандат много труден за нас.


- Да ви попитам и за мажоритарен кандидат - ще подкрепите ли някой в Плевенска област?
Много силни фигури има в Плевенска област в момента. Министър Румен Петков, госпожа Цачева, Атака, НДСВ - госпожа Касабова. Това, което бих искал да кажа е, че по дефиниция нашата партия няма да подкрепи представител на Атака, тъй като двете партии имат различни философски принципи. Така най-близко до нас, до нашия избирател, стои фигурата на г-н Петков. Въпреки всичко, което беше в последните няколко години, г-н Петков направи много и като министър за региона, направи много за плевенската общественост, поради това мисля, че той би бил успешен мажоритарен депутат от нашия регион. Това бих могъл да кажа в момента.


- Няма за сега разговори по този въпрос.
Напротив, имаме разговори. Ние сме започнали преговори с Българска социалистическа партия и към този момент обединяваме усилия в тази посока.