Отбелязваме 55 години от отварянето на Дунав мост
Отбелязваме 55 години от отварянето на Дунав мост / cнимкa: DarikNews

Днес се навършват 55 години от изграждането на Дунав мост. Съоръжението е пуснато за експлоатация на 20 юни 1954 г. Мостът е проектиран и строен от съветска проектантска строителна организация.

Дунав мост, наричан още Мост на дружбата, е стоманен фермов мост над река Дунав между градовете Русе и Гюргево (на речен километър 488,70). Дължината му е 2,80 км и минава на височина от 30 метра над водата. Изграден е на две нива - за влакове и автомобили. Средната част (с дължина 85 м) може да се повдига и да пропуска големи кораби.

Архитектурата на моста е на архитект Георги Овчаров, а художественото оформление (порталите на българския и румънския бряг, и орловите глави по неговата дължина) са дело на украинския скулптор Михайло Парашчук.

Открит е официално за експлоатация на 20 юни 1954 г., като за времето си е най-големият комбиниран мост (с железопътна линия и за автомобилен трафик) в Европа. Мостът на дружбата държи първенството до март 1998 г., когато се открива мостът над река Тежу в Лисабон, Португалия, дълъг 18 км.

При строежа на този мост за първи път в световната практика се прилага нов начин за монтиране на сводови конструкции без междинни опори в Дунав. За първи път става и набиването на пилони чрез размиване на земни пластове с вода под силно налягане.