Откриват изложба с най- дългото руло-картичка
Откриват изложба с най- дългото руло-картичка / netinfo

 Тази вечер от 18 часа в Художествената галерия на Казанлък се открива  изложба с най- дългото руло-картичка , изписано от ученици от  националната гимназия по пластични изкуства и дизайн и техни връстници от Турция.

Рулото- картичка има амбицията да се превърне в най- дългото  послание за мир в света. Младите художници, работили върху него се канят да кандидатстват и за Книгата на  рекордите Гинес.

Рисунката-папирус се създава по проект, иницииран от бившите възпитаници на гимназията Дарина и Андрей Яневи и с помощта на съветника в българското посолство в Турция Даринка Петрова. Проектът, по който създават голямата си обща творба деца от 15 до 18 години, се нарича „ Да опознаем миналото, за по-добро бъдеще" и цели да се  превърне в своеобразно пътуване във времето: от миналото, за които всички трябва да си простим, освобождавайки пътя към  съвместното ни бъдеще.

30 младежи от Турция вече оставиха своя творчески поглед по проекта върху бъдещият най-дълъг папирус.Те рисуваха върху хартия в края на април, в Анкара. Техните творби са шахматни, като в тях бе оставено място за дорисуване на прошката от миналото и погледа за бъдещето на българските им връстници.

Честта затова се падна на  учениците от  Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов" в Казанлък. Училището е единственото в България, което се включи в проекта. Идеята е след тях да се включат и талантливи деца от Румъния. Водят се разговори  и за участници от други страни. Крайната цел на организаторите и вдъхновителите на проекта е той да стигне до ООН и евентуално да се превърне в най- дългото послание  за мир в света.

Друга идея на създателите на най- дългата картичка в света е тя да се продаде на търг и да послужи за благотворителни цели.