Дебютното кино е акцентът в кинофестивала „Европа е тук” 2009
Дебютното кино е акцентът в кинофестивала „Европа е тук” 2009 / снимка: zar.bg
Дебютното кино е акцентът в кинофестивала „Европа е тук” 2009
20498
Дебютното кино е акцентът в кинофестивала „Европа е тук” 2009
  • Дебютното кино е акцентът в кинофестивала „Европа е тук” 2009

Новият акцент в поредното издание на Международния филмов фестивал „Европа е тук" е дебютното кино. Това заяви днес организаторът на форума доц. Виолета Гиндева. Дебютните филми са четири български и един чешки. Учредена е специална награда за кинодебют, която министърът на културата Стефан Данаилов ще връчи лично на 26-ти юни. 

Учредена е и награда за най-добра интерпретация на православна тема, която ще бъде връчена от Пловдивския митрополит Николай. Останалите призове са голямата награда на община Пловдив за най-добре представен филм на фестивала, награди за режисура, операторско и актьорско майсторство - последната съответно за мъжка и женска роля.

Част от интересните заглавия на „Европа е тук" са „Снимки в Палермо" - последният филм на Вим Вендерс, „Летен дъжд" - филм на Антонио Бандерас, в който актьорът е режисьор и продуцент, „Фадо" на Карлос Саура, отличен с 5 международни награди, „Летен час" на Оливие Асаяс, с участието на Жулиет Бинош и с награда за поддържаща роля на Едит Скоб, „Изчезналата империя" на Карен Шахназаров - с 6 международни награди, „Моят най-добър враг" на Кевин Макдоналд и др.

Филмовият фестивал „Европа е тук" е единственият специализиран форум за европейско кино в България. Председател на журито е проф. Маргарит Николов, режисьор, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" и вицепрезидент на Международната организация на кинематографистите на славянските и православни народи.

Форумът се провежда с подкрепата на община Пловдив и ще премине под патронажа на кмета Славчо Атанасов и Н.Пр. Пол Бейер, посланик на Кралство Швеция. Прожекциите са от 22-ри до 26-ти юни.

Чуйте за фестивала и от председателя на журито Маргарит Николов в прикачения звуков файл: