Филм за  Апостол Карамитев открива  европейски кинофест
Филм за Апостол Карамитев открива европейски кинофест / netinfo

С биографичната лента за големия български актьор Апостол Карамитев ще бъде открит XIV- ят Международен кинофестивал на европейските копродукции в Бургас. Сценарист, режисьор и оператор на филма е синът на именития бургазлия Момчил Карамитев. Прожекцията ще бъде на 17 юни от 19.00 часа в салона на Драматичен театър „Адриана Будевска” при вход свободен. Общо девет ще са филмите включени в програмата на фестивала до 23 юни. Те ще бъдат прожектирани в залата на театъра всеки ден от 19 часа. Любителите на документалното кино ще могат да проследят на 18 юни забележителното разследване на опожаряването на партийния дом чрез лентата на Малина Петрова „Приключено по давност”. 
 Завръщането на полския режисьор Йежи Сколимовски на голямата сцена след 17 – годишно отсъствие ще бъде отбелязано с прожекция на най-новият му филм „Четири нощи с Анна” на 19 юни. 
По две прожекции на ден от 17.00 и 19.00 часа ще гледат бургаските киномани през почивните дни. В събота първата лента ще бъде „Константин и Елена” на носителя на наградата за млад режисьор на фестивала за документално кино в Амстердам през 2008 г. – Андрей Даскалеску и „Черен лед” на Петри Котвица, номинирана за „Златна мечка” в Берлин. В неделя ще бъдат излъчени филмите „Наопаки” и „Още една любовна история”. 
Прожекцията на румънския филм „Уикенд с майка ми” ще бъде на 22 юни Фестивалът ще бъде закрит с премиерата на една балканската продукция с българско участие „Свети Георги убива змея” на 23 юни .