Осъдиха кмета на село Баня за купуване на гласове
Осъдиха кмета на село Баня за купуване на гласове / cнимкa: DarikNews

Десет месеца пробация получи кметът на село Баня Мурад Кемал Ибрям, за когото бе доказано, че е дал 70 лева на седем души, за да гласуват за определена политическа сила на проведените на 7 юни избори за Европейски парламент. Мурад Ибрям трябва да заплати и глоба от 1300 лв.

Наказанието е постигнато след поискано с прокуратурата споразумение от адвоката на обвиняемия, информира прокурора по делото Даниела Славкова. Славкова сподели още, че е приела споразумението, защото „по действащия наказателно правен кодекс извършителят разполага и с друга възможност да получи наказание при условията на чл. 55 от НК, т.е. при изключителни  и многобройни смекчаващи вината обстоятелства без да са налице такива и това е института на съкратеното съдебно следствие. В случая, след като беше одобрено от съда, то вече има последици на слязла в сила присъда", уточни тя.

Според прокурор Славкова това, че прокуратурата е приела предложеното споразумение, не означава, че тя не е била убедена в събраните доказателства, напротив има достатъчно доказателства за вината на подсъдимия. Одобреното от съда споразумение влиза в сила веднага, което означава че осъдения е лишен от възможността да обжалва, т.е. в Нова Загора вече има първия осъден за купуване на гласове.

Прокурор Даниела Славкова изрази благодарностите си към дежурния служител на РУ на МВР - Нова Загора Даньо Георгиев и на разследващия полицай Гергана Петрова, благодарение на бързите и адекватни действия, на които се стигна до този положителен за прокуратурата резултат.

Новини от Сливен