Готови са първите ваксини срещу свински грип
Готови са първите ваксини срещу свински грип / снимка: БГНЕС

Швейцарската фармацевтична компания "Новартис" обяви, че е произвела първата партида ваксини срещу свински грип, седмици преди очакваното. Смяташе се, че фармацевтичните фирми вероятно ще разполагат с одобрени и готови за продажба ваксини след септември. „Новартис" посочи, че ще използва първата партида за предклинична оценка и изпитания, а после и за клинични опити.

Ваксината е произведена в завода на компанията в Марбург, Германия, който според „Новартис" има капацитет за производство на милиони дози ваксина седмично. Втори завод е в строеж в Холи Спрингс, щата Северна Каролина. Във фармацевтичната фирма са постъпили искания за доставки от 30 държави, включително от американското министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси, което през май възложило поръчка на стойност 289 милиона долара.

Грипният вирус А(H1N1) ще циркулира по света между една и две години, смята заместник-генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Кейджи Фукуда. Реакцията ни трябва да бъде гъвкава и ще следим много внимателно развитието на пандемията, подчерта той, след като вчера СЗО обяви пандемия от свински грип.

Същевременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че не бива да се прибързва с дискриминационните действия заради първата за 21 век световна епидемия и че тя не налага мерки като пътнически и търговски забрани. Той прикани международната общност да запази присъствие на духа и да прояви солидарност.

Белият дом заяви, че решението на СЗО да обяви пандемия не представлява особена промяна след енергичните мерки, въведени от САЩ. Нашият президент се отнася изключително сериозно към въпроса от самото начало, отбеляза негов говорител.

Вирусът не може да бъде спрян. Реших да повиша равнището на тревога на максималната шеста степен, заяви вчера на пресконференция в централата на СЗО в Женева нейният директор Маргарет Чан. Тя настоя фармацевтичните компании да се заемат възможно най-бързо с производството на ваксина срещу вируса А(H1N1).

Междувременно първи случай на свински грип беше регистриран в Мароко, обяви министерството на здравеопазването в комюнике, цитирано от Франс прес. Става дума за 18-годишно момиче, студентка в Монреал, завърнала се в сряда в Мароко.

Международният Червен кръст незабавно призова националните си подразделения за мобилизация и призова да се направят дарения за борба с вируса. СЗО започва да разпределя ново дарение от 5,65 милиона дози от противогрипния медикамент "Тамифлу" на швейцарския фармацевтичен гигант "Рош", каза вчера Маргарет Чан. Част от дарението представлява формула, предназначена специално за децата, тъй като на този етап се смята, че подрастващите и младите хора са по-уязвими.

На този етап не се препоръчва приемането на каквито и да е медикаменти с профилактична цел, обявиха вчера от здравното ни министерство. Допълнителни указания за поведение и предпазни мерки ще се дават при промяна в епидемичната ситуация. У нас до този момент са изследвани общо 96 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус. От тях положителни са само две - на известните вече случаи от Павликени и село Баня, припомниха от министерството и посочиха, че в страните от ЕС няма регистрирани смъртни случаи.

На Балканите най-много регистрирани случаи има в Румъния - 10, като шест от тях са с вътрешно разпространение, Турция - 10 (само внесени случаи) и Гърция - шест, също само внесени. Държавата е подготвена да се справи с разпространението на вируса на свинския грип, обяви вчера здравният министър д-р Евгений Желев. Според него място за паника няма, а гражданите трябва да спазват личната си хигиена и да потърсят лекарска помощ, ако проявят симптоми на настинка. Днес ще бъде свикан Пандемичният комитет, на който ще бъдат обсъдени допълнителни мерки.