546 ученици кандидатстват след 7 кл. в Шуменско
546 ученици кандидатстват след 7 кл. в Шуменско / netinfo

Днес изтича крайният срок, в който учениците, кандидатстващи след 7 и 8 клас, могат да получат служебните си бележки за допускане до изпит, съобщи за Дарик началникът на РИО-Шумен доц. Добромир Добрев. Седмокласниците получават въпросния документ в СОУ „Йоан Екзарх Български", а осмокласниците  - в СОУ „Сава Доброплодни".

Тази година след 7 клас ще кандидатстват 546 ученици, които ще се състезават за общо 667 места в елитните гимназии, а след 8 клас ще кандидатстват 70.

Изпитът по БЕЛ за учениците, кандидатстващи след 7 клас, ще се проведе на 19 юни в три училища - СОУ "Йоан Екзарх Български", СОУ „Сава Доброплодни" и ГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров". Той ще започне в 9:00ч. и ще е с продължителност 3 астрономически часа. Освен преразказ с дидактическа задача, в изпита е включен и тест с 50 въпроса.

Изпитът по математика ще се проведе на 25 юни в ПМГ „Нанчо Попович", 3-то основно училище "Димитър Благоев" и 6-то основно училище "Еньо Марковски" в Шумен. Той също ще започне в 9:00 ч. и ще продължи до 12:00ч.

След 8 клас практическите изпити по Хореография и Изобразително изкуство ще се проведат съответно на 6 юли и на 26 юни. Кандидатите ще се състезават за местата в три профилирани паралелки в СОУ „Сава Доброплодни".