СРС-та срещу купуването на гласове
СРС-та срещу купуването на гласове / снимкa: DarikNews

Как България се бори с купуването на гласове по време на избори ще разберем сега от Руси Алексиев, заместник районен прокурор на София и говорител на Софийската районна прокуратура. Само ще ви припомня, че според "Прозрачност без граници" близо 360 хиляди българи са гласували не свободно на изборите за Европейски парламент тази неделя.

Само да ни припомните колко души в България са осъдени през последните години за купуване на гласове.

За такава статистика на територията на Република България не бих могъл да ви кажа, тъй като работя в Софийската районна прокуратура, но на територията на град София тази година не е осъден нито един човек.

Колко жалби получихте покрай провеждането на европейските избори на 7 юни от граждани, от организации?

От граждани и от организации получихме в деня на изборите само една жалба. Само тя постъпи в Софийската районна прокуратура, но на следващия ден имаше подадени няколко такива.

Какво се случва с тези жалби? Колко всъщност няколко такива сте получили?

Точната бройка на постъпилите в Софийската районна прокуратура сигнали за нарушения в изборния ден, които евентуално осъществяват престъпен състав, са десет.

Говорите по принцип за нарушения, не само за нарушението, наречено купуване на гласове.

Точно така. Постъпилите в Софийската районна прокуратура сигнали визират в себе си данни за евентуално извършено престъпление, като по тях е разпоредена проверка и едва след приключването на тази проверка може да се каже дали това деяние въобще е станало, ако е станало, осъществява състав на престъпление или не.

А колко досъдебни производства са образувани за купуване на гласове специално за тези, за европейските избори?

Специално по този текст от Наказателния кодекс, а именно, както вие казахте, за купуване на гласове е образувано едно досъдебно производство.

Едно-единствено. За каква схема става въпрос, бихте ли, така, дръпнали малко завесата, бихте ли разкрили?

Тъй като е доста в начален стадий разследването, не бих могъл да ви споделя много подробности, но това е текстът, по който е образувано досъдебното производство, визиращ предлагане или даване на имотна облага другиму с цел да се склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат.

Аха. Да ви попитам - в навечерието на тези избори, на евроизборите, Съюзът за стопанска инициатива обяви, че ще плащат парични награди на всеки гражданин, който представи сериозни доказателства за съществуването на такава изборна търговия. В пресата чета, че жител на Велико Търново е получил вече първите 4 хиляди лева. Разбира се, вие отговаряте за София, но въпросът ми е принципен. Подобни инициативи, граждански или на бизнес организации, помагат ли ви да преследвате докрай купуването на гласове, или по-скоро ви пречат, защото, да кажем, полакомени от парите, хора звънят с измислени или недотам читави сигнали за купуване на гласове?

Това е интересен въпрос. Действително такава гражданска инициатива би могла да подпомогне преследването на този вид деяние, но за територията на град София не мога да ви дам никаква рецензия дали е подпомогнал, или не, тъй като просто, както ви споменах и по-рано, сигналите, които са подадени в Софийската районна прокуратура, са не особено голям брой.

А ако трябва да дръпнете чертата, аз си спомням, вие бяхте един от дежурните прокурори, ако не се лъжа, на местните избори, последните местни избори, нали така? И тогава пак. . .

Бях в кабинета си. . .

. . .да. . .

. . .по време на местните избори.

Точно така. Ако трябва да сравните явлението, мащаба на явлението купуване на гласове тогава, от последните местни избори, и сега на европейските избори, каква е равносметката ви?

Моето впечатление е, че на територията на град София по принцип тези престъпления не са особено актуални. Може би поради засиленото присъствие на служители на МВР, може би поради засиленото присъствие на лица, които се занимават стриктно с надзора върху изборните секции и провеждане по правилата на изборния ден, но при всички положения не бих казал, че това е особено висок ръст престъпления на територията на град София, като това са впечатленията ми както от последните местни избори, така и от проведените миналата неделя избори за избиране на депутати от Европейския парламент.

Един принципен въпрос. Попадат ли във фокуса на вашето внимание и тези случаи на купуване на гласове, в които не става въпрос за пари, за 50, 100 или 150 лева, а за, да кажем, натиск на работодателя върху работниците или. ..  чета и за други случаи, откровен натиск на прекупвачи на селскостопанска продукция над земеделските стопани, за да гласуват в полза на определен кандидат? Прокуратурата интересува ли се от тези случаи, или трябва престъплението да е, как да кажа, трябва да е, парите да са разменна монета, за да се сезира прокуратурата?

Не, не, разбира се, че се интересуваме от всякаква форма на насилие, принуда или заплашване, която е употребена, за да бъде принуден един човек да гласува по определен начин. Но, както сама споменахте, тези сигнали, при вас които са постъпили, явно касаят селскостопански производители, които на територията на град София . . .

Няма как да бъдат намерени, да. Не, принципен. . .

Да, но. . .

. . .ми беше въпросът, дали. . .

. . .прокуратурата действително се интересува от такива деяния и ако бъде сезирана за такива деяния, ще проведе и съответна проверка. А ако се докаже, че има престъпление, и съответно разследване, тъй като това е инкриминирано като престъпление, т.е. това деяние е въздигнато в ранг на престъпление, а именно не само чрез купуване чрез пари на гласове, а и всяко насилие, всяко заплашване или по какъвто и да е друг незаконен начин убеждаване или принуждаване на някого да постъпи противно на убежденията или волята си и съответно да гласува за определен кандидат, е престъпление. И поради тази причина всякакви такива сигнали ще бъдат разгледани от съответната прокуратура, където са подадени, включително, разбира се, и от Софийската районна прокуратура.

Добре, г-н Алексиев, последен въпрос. По принцип тежки, трудни ли са делата за купуване на гласове, трудно ли се доказва престъплението в съдебната зала?

Да, това са трудни за доказване дела. Ние сме повдигали този въпрос и друг път, а именно, тъй като тези престъпления се характеризират с особен вид фактическа сложност, те се извършват най-вече на четири очи, както се казва, тези престъпни деяния, и биха могли най-лесно да бъдат доказани с използването на специални разузнавателни средства. Но тъй като наказанието за този тип престъпления не позволява да бъдат използвани специални разузнавателни средства, е изключително трудно те да бъдат доказани.

Е, това е някакъв параграф 22, който връзва ръцете ви.

Не бих казал, че връзва ръцете ни, по-скоро въобще не ни улеснява, но ние полагаме всички усилия и, разбира се, използваме всички предвидени в нашия Наказателно-процесуален кодекс средства, за да се мотивираме добре в обвинителната теза и да успеем да докажем престъплението.