Поморие става столица на църковните фестивали
Поморие става столица на църковните фестивали / netinfo

Град Поморие ще бъде обявен за световна столица на църковните фестивали. Това ще стане по време на шестия международен фестивал на православната музика „Св. Богородица” – Достойно есть”, който започва утре . Форумът е посветен на 120- годишнината от рождението на големия български музикант и композитор Петър Динев. 
Над 800 изпълнители от Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Полша, Румъния и България ще се представят във фестивалните концерти в храм „Св. Рождество Богородично” и на откритата сцена пред читалище „Просвета”, площад „Св.Св. Кирил и Методий”. 
Тази година кандидатите за участие са над 3000 и след прецизна селекция са допуснати 28 състава, между които детски и младежки групи от страната и чужбина.

Организатори са Сливенска митрополия, Община Поморие и Народно читалище „Славянска беседа”- София. В съпътстващата програма на фестивала са вкючени семинари, срещи с диригенти, изпълнители, композитори и четения на тема „Догматическа и нравствена характеристика на Православието в богослужебните песнопения” и „120 години от рождението на Петър Динев”. Поканени са лектори от Русия, Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Шуменския университет „Св. Константин Преславски” и АМТИИ – Пловдив.

Хористите ще участват в празничните литургии в православните храмове в гр. Поморие, Несебър и Бургас и ще посетят исторически и културни паметници по българското Черноморие.