Доган: Вотът показва, че няма реална алтернатива на тройната коалиция
Доган: Вотът показва, че няма реална алтернатива на тройната коалиция / снимка: DarikNews.bg
Доган: Вотът показва, че няма реална алтернатива на тройната коалиция
20205
Доган: Вотът показва, че няма реална алтернатива на тройната коалиция
  • Доган: Вотът показва, че няма реална алтернатива на тройната коалиция

Явно е, че на този етап вотът на българския избирател показва, че няма реална алтернатива на тройната коалиция. Това каза лидерът на ДПС Ахмед Доган.

„На мен също ми се искаше да има крещяща алтернатива на това управление - с ясни послания и не само популистки послания, с осъзната програма, стратегия на управление, приоритети, подкрепени със съответния управленчески опит. Но това не се случи", коментира Доган.

Той изрази надежда следващите години да създадат съответни условия, реални политически предпоставки това да стане. „Но на този етап тези очаквания на българския избирател, на българския народ не се покриват, за съжаление", каза лидерът на ДПС.

„Да имаш един депутат повече и да мислиш, че си алтернатива, или не си в час, или си представяш желаното за реално", коментира още Ахмед Доган.

„ДПС е част от реалната история на демокрацията в страната. Това, което сега получихме като количествени параметри, за нас е респектиращо", каза лидерът на ДПС и допълни: „Въпреки ситуацията и средата на дефицит на доверие, съмнение, мнителност, на движение на хора в едно по-голямо пространство, наречено европейско, ние получихме над 360 000 гласа и около 15 процента дял от общия вот на българския народ. Мисля, че това е действително изключително добър резултат".

По думите на Доган в сравнение с евровота от 2007 година сегашният вот за партията му е около минус 20-25 000 гласа, но "от гледна точка на градуса, от гледна точка на вътрешна мотивация, на активност, на вътрешна убеденост действително има много голям напредък".

Той допълни, че за ДПС това е много голям успех и се надява, че това ще се потвърди в определена пропорция от гледна точка на активност и участие и за националния вот.

"Не бих искал да бъда мандатоносител за следващия мандат, но ако ми се наложи, с удоволствие бих го направил", коментира лидерът на ДПС. „Следващото правителство ще бъде сложно конструирано с много условности, затова трябва да има ясна политическа парадигма за конструирането на този кабинет и то в рамките на националния интерес, стабилността на държавата, преодоляването на кризата. Ако това е така, ние с удоволствие бихме помогнали, съдействали това да стане. И не на всяка цена бихме участвали в такъв кабинет. Естествено, ако избирателят реши и ме натовари с това нещо, както и моя екип, бихме могли да помогнем. Нашият опит е богат, дълбинен, т.е. само съвети да даваме това е достатъчно. Стига, разбира се, това да се оцени", коментира още Доган.

„Една партия, която превръща властта в самоцел, това е началото на края. Има много новобранци в тази ситуация. Новоизлюпени, които искат за две години да наваксат опита на двайсет години. Това не може да стане просто. Да не говорим от гледна точка на компетентност, от гледна точка на познания, знания. Няма такова нещо", каза Доган.

Той допълни: „Бих искал да кажа нещо много откровено: като политик такива субекти, които за няколко години искат да станат премиери на страната, съвестта не ми позволява, но като човек и като философ, а бе допускам, казвам: а бе защо не го пуснем да видим какво ще стане. И мога да ви кажа какво ще стане. Аз съм ги виждал много такива".

„За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката. Мутризация имам предвид какъв бил, що бил с неопределено битие и изведнъж се качва на лодката на властта и започва да дава акъл", каза още Доган.

„Ако точно на този етап такива типове имат претенции да бъдат премиери, за какво става въпрос? За какво усещане, за какъв опит, за каква стратегия, за какви национални интереси? Вижте им само езика, на който говорят. Това е силов език. Това езикът на реваншизма, това е езикът кой кого победил", каза още лидерът на ДПС.

Ето какво отговори Ахмед Доган на въпрос на Дарик:

Господин Доган, имаше времена, в които прогнозите на политика Ахмед Доган се сбъдваха. Питам Ви, защото преди тези избори сочехте левицата като първа политическа сила на тях. Къде остана прогностикът Ахмед Доган, който виждаше българската политика няколко хода напред? И другият ми въпрос е, ако мисията на неформалния лидер на ГЕРБ е да изхвърли ДПС от властта, може ли да се каже, че мисията на Ахмед Доган е да не го допусне в тази власт?

Никога не бих паднал на това равнище да превърна един личностен проблем от гледна точка на комплекси в политическа цел. Аз не бих превърнал примерно изхвърлянето на някого от арената в цел на моята партия, която представлявам. И ако го направя, значи аз вече съм далеч под европейските норми за правене на модерна политика.

А за прогностика... Повечето социолози са ми колеги и конкуренцията в тяхната среда е много голяма. Не ми се ще да им взема хляба. Освен това всички знаят: едно е да играеш футбол, ама да знаеш да играеш футбол, друго е да наблюдаваш, да си представяш, че играеш и да правиш прогнози. Мисля, че ме разбрахте. Това е мое предимство, аз не мога да го превърна в оръжие.