Столица на дизайна
Столица на дизайна / netinfo

С първото издание на Sofia Design Week столицата ще стане домакин на мащабен и невиждан досега в България фестивал на дизайна. Над 15 безплатни експозиции, 17 лектори и пет workshop-a, водени от величия в дизайна, ще преобразят столицата в седмицата от 5 до 12 юни.

Сред експозициите са световноизвестните TM CITY - град от плакати - на Ричард Нийсен и Helvetica Forever на легендарния типограф Хелмут Шмит. В рамките на Sofia Design Week за първи път ще бъде показана и селекция от уникален архив на български пропагандни плакати от социализма.

Част от Sofia Design Week е и престижният международен Next Identity Forum, който ще срещне едни от най-изявените представители на дизайн-авангарда с българска публика в три лекционни дни (от 5 до 7 юни). Сред гостите са легенди от продуктовия, комуникационния, интерактивния и графичния дизайн, всеки от които е автор на поне една дизайн-революция в своята област. Сред тях е и арт-директорът на Лувъра от 2003 Филип Апелоа.

Откриването на Sofia Design Week е на 4 юни от 19,30 ч в двора на Художествената академия. Специално за случая от Англия ще долетят Diesler и певицата Laura Vane, които са едни от най-приятните изпълнители на ню джаз и фънк на живо. Те ще бъдат подкрепени от единствените българи, които вече над пет години просвещават местната публика с тези ритми - Groovy sessions.