Панорама на филми за планини, приключения и пътешествия в Шумен
Панорама на филми за планини, приключения и пътешествия в Шумен / netinfo

От днес до 13 юни ще се проведе третото издание на Панорама на планинарското кино и екстремните спортове, съобщиха за Дарик от РБ „Стилиян Чилингиров" - Шумен. Организатори на събитието са община Шумен, регионалната библиотека  и столичното сдружение "Международен фестивал на планинарския филм".

До 13 юни в библиотеката могат да се видят филми на български и чуждестранни кинотворци и на алпинисти, заснели експедиции, проведени през последните години. Филмите са преведени на български език, а входът е свободен. И тази година Натали Петрова и Петър Атанасов ще анонсират заглавията представени в афиша. Официалната част по откриването ще продължи с прожекции и в една от почивките с представяне на книгата "Стръмни върхове" на Георги Атанасов.

Шумен беше един от първите градове в страната, който представи този род филми пред публика. Това са филми за триумф, изпитание на волята и характера, преди всичко търсене на пътя към себе си, пътя към опознаване на необозримото. Някои от филмите са снимани от професионални киноекипи, други от алпинисти и водачи на експедиции.

През годините в рамките на тази панорама са гостували алпинистите  Михаил Михайлов, Дойчин Боянов и Николай Петков. Венелин Стайков - двукратен световен шампион по парапланеризъм. Всяка прожекция ще бъде придружена от мини лекция, изнесена от организаторите. Представянето на кинолентите ще е всеки ден от 15.00 до 19.30 ч. на голям екран в изложбената зала на библиотеката. При желание на читатели и зрители ще се създаде постоянно възможност за гледане по избор на вече представени на фестивалния екран филми в Заседателната зала на библиотеката.