Останки от култов център от края на неолита в „Градина”
Останки от култов център от края на неолита в „Градина” / netinfo
Останки от култов център от края на неолита в „Градина”
19921
Останки от култов център от края на неолита в „Градина”
  • Останки от култов център от края на неолита в „Градина”

На праисторичски обект, разгънат на територия от 10 дка са се натъкнали археолози на къмпинг „Градина”. Селището е открито случайно, докато археолози с ръководител Петър Лещаков от Националния археологически институт, правят проучвания в района. Те са съобщили за находката на собственика на парцела "Стар Мил" – Валентин
Сайков, който е и инвеститор на проекта. От фирмата са спонсорирали разкопките и въпреки крайните срокове, които са гонели за завършването на обекта са съдействали за разкриването на култовото селище. Подобни широкомащабни разкопки се провеждат за първи път в България. А обектът е най-ранният, открит по Черноморието и Балканите.
Праисторическо светилище датира от втората половина на шесто хилядолетие преди Христа. Разкопките са започнали през декември месец миналата година и са продължили до началото на този месец.От тогава до сега са направени 70 шахти, една от които е с дълбочина 6 метра. Именно в нея са открити и части от дървета, според археолозите един от най-ценните артефакти. Те датират от третата четвърт на шестото хилядолетие преди Христа или най-старото дърво, откривано в България. Анализът им ще бъде направен в чужбина. 
Покрай праисторическото селище са открити и скелети на руски военнослужещи - войник и офицер. Предполага се, че те са от времето на Дибич от Руско-турската война от 19 в. Намеренията на инвеститора са да бъде поставена паметна плоча в памет на загиналите руски войни за Освобождението на България. „Това би представлявало голя интерес и за нашите гости и клиенти, които ще са предимно от Русия”, обясни Валентин Стайков.
Находките са експонирани в созополския музей, предстои експозиция и в Черноморец.

Чуйте повече от директора на археологическия музей в Созопол - Димитър Недев: