55 500 дава ДАМС за ученически спорт в свободното време
55 500 дава ДАМС за ученически спорт в свободното време / netinfo

55 500 лева отпуска Държавната агенция за младежта и спорта по 18 проекта на спортни клубове от региона, съобщи Светла Стефанова- главен експерт на Агенцията за областите В. Търново и Габрово.

Парите са  по програмата "Спорт за децата в свободното време", по която са кандидатствали 34 клуба от областта. По одобрени проекти В. Търново е на второ място след София.  

Децата от областта ще имат възможност да се включат в спортни занимания по бадминтон, лека атлетика, ориентиране, спортно катерене, спортна стрелба, стрелба с лък, тенис, хандбал, тенис на маса и силов трибой. Тренировките са през цялата година в свободното от учебни занимания време.

Обхванати са учениците, които не се занимават системно със спорт, както и децата в неравностойно положение. От понеделник във Велико Търново стартира  проект на Плувен клуб "Етър" по програма "Научи се да плуваш" на ДАМС, информира още Светла Стефанова.

Основната цел е начално обучение по плуване, подобряване на  здравето и физическа дееспособност, предпазване от удавяне и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.

60 деца, разпределени в четири групи, ще тренират плуване три пъти седмично в басейна на СОУ "Ем. Станев". Момичетата и момчетата  са от училището домакин, ОУ "Св. Патриарх Евтимий", ОУ "Бачо Киро" и СОУ "Вела Благоева". Заниманията ще продължат до 18 юли.