„Шофирай отговорно в центъра на Габрово
„Шофирай отговорно в центъра на Габрово / Дарик Габрово

Десетки габровци се включиха само за няколко часа в кампанията „Шофирай отговорно" на Сдружение „Отворена младеж", която се провежда в центъра на града. Целта й е да насочи вниманието на младите хора към намаляване на пътните инциденти, обясни  Даниел Ванков - координатор на инициативата и председател на сдружението. Всички желаещи изпробват безплатно симулатори за шофиране. Чрез единия опитват какво е да шофираш под влиянието на алкохол, но без да си го употребил, а вторият симулира различни екстремни ситуации на пътя.

Първи на карта се качи кметът на Общината Томислав Дончев. Според него инициативата е добра, доколкото войната по пътищата все още не е свършила. Усещането на симулатора за екстремни ситуации е близко до реалистичното, каза Дончев. Целта му обаче е не да бъде забавно, а да се извади поука за опасностите по пътя и опасностите за шофиране в нетрезво състояние.

Усещането беше страхотно, но да се надяване никога да не го изживея на пътя, коментира секретарят на Общината Николай Сираков. Не бих карал пиян след като видях какво е усещането, споделиха млади и неопитни шофьори, преминали през симулаторите. Според младежите, отсега нататък ще шофират много по-внимателно.  

През миналата година в проекта са се включили над 2 000 преки участници, като тази година се очаква да се включат също толкова.