Математиката може да бъде и забавна
Математиката може да бъде и забавна / netinfo

Холандски педагози са създали забавен начин за усвояване на математика. Методът се казва „Ремелка" и е предназначен за деца със специални  образователни потребности. Създателите му са убедени, че няма дете, което не може да бъде научено да смята, но всяко има нужда от различен подход. 

Новият метод  дава основните правила за смятане, които се учат в училищата от І до ІV клас. Според преподавателите методът помага не само на децата със специални потребности, но и на  останалите, които по някаква причина не се справят с материала в училище.

„В Европа методът се практикува от 70-те години на миналия век. В нашата страна обаче той навлезе  едва преди две години", каза директорът на Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности Калоян Дамянов.   

В България има над 7 хиляди деца със специални образователни потребности. По метода „Ремелка" се обучават  800 в 11 области на страната, 378 от тях  са в  Старозагорска област.

Популяризирането на метода „Ремелка" е част от проекта „Равен шанс", който се осъществява от Сдружение за педагогическа и социална помощ  за деца ФИЦЕ-България с подкрепата на Министерството на образованието.

„Една от целите, които сме си поставили е през  2010 година да издадем наръчник за работа с метода „Ремелка", каза председателят на ФИЦЕ -България Дашенка Ташкова.

Министерството на образованието е поело ангажимент методът да стане официално помощно средство за обучение по смятане за деца със затруднения.