Успокоява се обстановката в Македония след трусовете
Успокоява се обстановката в Македония след трусовете / снимка: БГНЕС

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН на 25 май в 23.24 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 160 км югоизточно от София, извън територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 3 по скалата на Рихтер.

Жителите на македонския град Валандово, където през изминалите два дни бяха регистрирани над 300 земни труса, започват да се успокояват и се връщат към нормалния ритъм на живот. В неделя вечерта, на 24 май в 18.17 часа, там бе регистрирано и най-силното земетресение от 4.9 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на труса бе в село Башибос. След труса всички жители напуснаха домовете си и спяха под открито небе. Над 70 на сто от къщите в Башибос пострадаха от земетресението. Пукнатини се виждат и по стените и по покривите на къщите, съобщава местната телевизия А1.

Земетресението, което бе усетено и в България, най-силно разлюля градовете Струмица, Гевгели, Валандово, Дойран и Богданци. От Института по сеизмология в Скопие съобщиха, че вчера след 13.00 часа местно време трусовете са започнали рязко да намаляват.