Щети в Македония, нови земетресения усетени у нас
Щети в Македония, нови земетресения усетени у нас / снимка: БГНЕС
Земетресения в Македония усетени и в България
19813
Земетресения в Македония усетени и в България
  • Земетресения в Македония усетени и в България

В 12.38 ч. българско време е било регистрирано поредно земетресение с епицентър на около 160 километра в югозападна посока от София, извън територията на страната. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с магнитуд около 3.7 по скалата на Рихтер и е усетено в района на община Петрич, област Благоевград.

По-рано, в 10:59 часа бе регистрирано друго земетресение на около 160 км в югозападна посока от София, извън територията на страната. Трусът е бил със сила около 4 по скалата на Рихтер и е бил усетен отново в района на община Петрич. Няма данни за пострадали хора и причинени щети при земетресението, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

Сутринта, в 7:50 часа, също бе регистрирано земетресение на около 160 км в югозападна посока от София, извън територията на страната. Земетресението бе с магнитуд около 3,8 по скалата на Рихтер и бе усетено слабо в някои населени места от Югозападна България. Според Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН, трусът е регистриран на територията на Македония, на 17 км югоизточно от Валандово.

У нас няма данни за нанесени щети при земетресението от тази сутрин, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Тази нощ са регистрирани множество малки вторични земни трусове. Те са значително по-слаби и повечето не са усетени от населението.

Над 90 сигнала от цялата страна са постъпили на телефон 112 във връзка със снощните земетресения. Поредицата земни трусове са предизвикали уплаха у населението на Петрич и Благоевград. Днес комисии ще проверяват в общините в тези райони дали няма напукани стени и сгради, съобщиха от областната дирекция "Гражданска защита".

Дежурният сеизмолог Илияна Попова каза за Дарик, че регистрираните земетресения, които са с магнитуд около 2-2,5 по скалата на Рихтер, са около 30 на брой. Според нея е нормално трусовете да продължат. От БАН съветват хората да запазят самообладание, а при трус е желателно да се скрият под маса или нещо, което би издържало падащи предмети.

Сезмологичната обстановка в страната е спокойна и на наша територия няма регистрирано земетресение през последните 24 часа. Очаква се да бъдат усетени нови, слаби земетресения, казаха от Геофизичния институт на БАН. Епицентърът на всички регистрирани трусове е 160 км в югозападна посока от София, извън територията на страната. От Института не се ангажираха с прогноза какъв е периодът на затихване на настоящото огнище. Очаква се да се усетят и нови, слаби земетресения за по-дълъг период от време. Засега няма индикация на територията на страната да бъде регистрирано по-силно земетресение.

Частични разрушения, паника сред населението и много уплаха в съседните на Македония държави белязаха 24 май - ден на серия от силни земетресения, станали в района по границата на Македония с Гърция, край Дойранското езеро.

Над 70 земни труса с магнитуд от 4,5 до 5,3 по скалата на Рихтер бяха регистрирани вчера следобед в Македония, съобщи македонската агенция МИНА.

В 13.25 ч. бе усетен първият трус с епицентър до град Валандово. Трусовете продължиха целия следобед и вечерта. В околните села има срутени къщи. Щети има и в Свети Николе.

Поне три от най-силните труса бяха усетени и в България, главно в Югозападната половина на страната. Трусовете предизвикаха тревога сред жителите на София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Сандански, Гоце Делчев, Пловдив, Пазарджик, дори Русе. Жителите на Петрич и околността обаче най-силно почувстваха разместването на земните пластове. В село Ключ дори има изпочупени керемиди и други леки щети.

Кратка хронология:

Последното най-силно земетресения бе усетено у нас в 22:38 ч. Трусът отново беше кратък, не повече от пет секунди. В София той бе почувстван осезаемо.
Според репортерите на Дарик този трус е усетен отново в голям район от Югозападна България - София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Банско, Пловдив и Пазарджик.

Европейският сеизмологичен център съобщи, че земетресението от 22:38 ч. е с магнитуд 5 по скалата на Рихтер и с епицентър отново в Македония.

По-рано през деня:

В 19:18 ч. земен трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер и с епицентър в Македония, на северния бряг на Дойранското езеро, бе усетен на територията на цяла Югозападна България, включително в София, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Пазарджик, Пловдив, Гоце Делчев, Перник, Сандански.

Пет минути по-късно земетресение със същия епицентър, но с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер отново бе усетено у нас, но само по високите етажи на градовете в Югозападна България.

За Дарик д-р Димо Солаков, заместник-директор на Геофизичния институт към БАН, каза, че няма данни за разрушения и щети на територията на нашата страната: "До момента няма данни за нанесени материали щети, а имайки предвид силата на земетресенията, на територията на България не би трябвало има някакви сериозни последствия, освен уплахата у хората".

По-рано през деня на 24 май бяха регистрирани три земетресения с епицентър на територията на Македония в интервала между 17,13 и 17,34 ч. българско време.
Най-силното от трите е било това в 17,29 ч. с магнитуд 4,4 по склалата на Рихтер и епицентър - на северния бряг на Дойранското езеро. Останалите две са съответно с магнитуд 3,3 и 4,2 по Рихтер с епицентър на дълбочина 2 километра в земната кора, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Македония е силно сеизмична зона, където в исторически период са ставали силни земетресения. На 26 юли 1963 г. в 5,17 ч. в Скопие става катастрофално земетресие със сила 6,1 по скалата на Рихтер. Разрушени са 15 800 жилища, повреди са причинени на 28 000 жилища. Близо 1100 души загиват, а над 4000 са ранените. Над 200 000 души остават без подслон.

Практически съвети, които трябва да следвате, ако почувствате силен земен трус

- Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки; Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди;

- В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора. Това може да е смъртоносно;

- Заемете най-безопасното място в помещението в което сте - под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;

- Ако сте на улицата застанете далеч от сгради и далекопроводи;

- Ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте;

- В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство;

- След затихването на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата.