3000 деца на изпит  по родолюбие
3000 деца на изпит по родолюбие / снимки : Виктор Кадири /

Над 3000 първокласници се явиха на традиционния изпит по родолюбие, който от ВМРО организират на Деня на славянската писменост. В днешното препитване, което се провежда за трета поредна година, участваха отбори от 24 пловдивски училища. Идеята за изпита организаторите заимствали от романа „Под игото".

В началото на всяка учебна година, първокласниците в града получават безплатно т.нар. Патриотичен буквар, а на изпита показват какво са научили. 

Помагалото е одобрено от Министерството на образованието и науката. Амбициите на воеводите са след време патриотичното четиво да стане основно учебно средство за първокласниците, каза народният представител от ВМРО - Бойко Ватев.  Той е един от членовете на журито, което  тази година ще оценява представянето на първокласниците.

В комисията се включиха още  кметът на Пловдив - Славчо Атанасов, пловдивският митрополит Николай,  кандидатът за евродепутат на коалиция „Напред" - Слави Георгиев, независимият депутат Мария Капон, издателят на Патриотичния буквар - Валентин Минев, както и пловдивският омбудсман - Юлия Юрдекова.