Започва 15-тото биенале на графиката
Започва 15-тото биенале на графиката / netinfo

15-тото международно биенале на графиката ще бъде открито в 17 часа днес в Градската художествена галерия  “Борис Георгиев” във Варна. Форумът е сред най-представителните в съвременното графично изкуство в България и е сред десетте най-големи изяви от този род в световен план.

Организатори на събитието са Министерството на културата, община Варна и Съюзът на българските художници. Пряк организатор на експозицията е Галерията за графично изкуство. Международното биенале на графиката се провежда под патронажа на кмета на Варна.

През 2001 г. Международното биенале на графиката бе включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО. От постъпилите формуляри на 281 чужди графици, след журиране бяха допуснати за участие 177. От постъпили формуляри на 93 български автори, са допуснати за участие 83. Включват се общо 40 държави, сред които Китай, Япония, Тайланд,Турция, Полша, Италия, САЩ.

Международното биенале на графиката се документира чрез каталог, който е луксозно цветно, двуезично издание. В него са поместени богат фотографски раздел, адреси на участниците, награди. Каталозите на Международното биенале на графиката 2009 ще се разпратят по културни институции в страната и света.

Журито на 15 Международно биенале на графиката е в състав: проф. д-р Филип Маурер (Австрия), проф. Мартин Левин (САЩ), Хосе Ернандес (Испания), проф. Ивайло Мирчев (България) - председател на СБХ, проф.Стоимен Стоилов (Австрия) и Венцеслав Антонов - директор на ГГИ.