Дарители от Австрия и Лихтенщайн откриха социален обект в Априлци
Дарители от Австрия и Лихтенщайн откриха социален обект в Априлци / netinfo

Модерна кухня за приготвяне на топла храна в социалния комплекс „Ти не си сам" беше открита в Априлици. Тя ще осигурява 150 порции топла храна дневно за възрастни, болни, самотни и хора с увреждания. Изграждането й е част от социалния проект „Ти не си сам" на фондация «Априлци», който стартира през 2005 г.

Инициативата за него е на българката Красимира Димова, която от 18 години живее в Австрия. В рамките на проекта всеки месец 100 болни и социално слаби хора получават пакети с основни хранителни пордукти и помощ за дейности от първа необходимост.

Продължение на този проект е изграждането на кухнята за топла храна, чието построяване е финасово подкрепено от един от мобилните оператори. Част от вътрешното оборудване на кухнята е дарение от Министерството на труда и социалната политика.

Посланикът на Австрия Клаус Фабиан подчерта, че без личната инициатива не може да бъде постигнато нищо. Според него България и Австрия са съмишленици по темата за пазара на труда и заетостта и припомни, че основната характеристика на обединена Европа е, че нейната социалност.

Посредством дарение на бизнесмена Петер Фрик от Лихтенщайн Домът за стари хора, който също е дело на фондация „Априлци", има  нова отоплителна инсталация с екологично чиста и  безотпадна технология. Сладващата идея, която се замисля в Априлци, е построяването на Дневен център за хора с увреждания. Предвижда се в него да се предоставят физиотерапевтични, рехабилитационни и медицински услуги.