Книгоиздатели отново зоват за премахване на ДДС върху книгите
Книгоиздатели отново зоват за премахване на ДДС върху книгите / снимкa: Sofia Photo Agency
Книгоиздатели отново зоват за премахване на ДДС върху книгите
19698
Книгоиздатели отново зоват за премахване на ДДС върху книгите
  • Книгоиздатели отново зоват за премахване на ДДС върху книгите

Да се премахне Данък добавена стойност върху книгите призоваха книгоиздатели. Това се случи по време на откриването на Пролетния пазар на книгата в НДК. По думите на Дамян Яков, председател на Асоциация „Българската книга", организатори на събитието, в повечето европейски страни това отдавна вече се е случило. По време на базара, книгите ще се продават с намаление, за да може българите също да купуват книги като европейците, т.е. без 20% ДДС, допълни още Яков. За това призова и Надежда Захариева, заместник-министър на културата, като допълни, че министерството изцяло подкрепя идеята. Събитието ще продължи до 24 май.

България е единствената страна в Европа без закон за публичните библиотеките, заяви Дамян Яков. Това е и причината последните 20 години нашите библиотеки да не могат да осъвременят своите фондове. Предстои обаче гласуването на този закон на второ четене в парламента, допълни още Яков:

„Стандартите в Европа са такива. Всяка година, за да функционира нормално една библиотека тя трябва да закупува минимум 250 нови заглавия на 1000 души от населението в дадено населено място".

Това означава, че 25 милиона лева трябва да бъдат давани ежегодно в България, за да функционират библиотеките нормално, допълни още Яков. В момента се очаква да бъдат отпуснати 4 милиона лева от централния бюджет за закупуване на нови книги. Друг проблем обаче остават несъвършенствата в закона за авторските и сродни права и по-точно нерегламентираното копиране на книги като учебници и научната литература. В света проблемът е решен с организации, на които се плаща определена сума, за да изпълняват тази си дейност:

„Ако внасяте един принтер или ксерокс и ако сте такъв търговец, вие сте длъжни да внесете определен процент в сметката на тази организация, която разпределя тези пари като вторични авторски права".

В Румъния например само през първата година след въвеждането на тази промяна са били събрани 500 000 евро.

Утре в НДК започва генералната асамблея на Федерацията на европейските книгоиздатели. Главният въпрос, който ще бъде обсъждан, е проблемът с нерегламентираната дигитализацията на текстове и най-вече разпространението им чрез интернет търсачката Google. В Европа вече има заведен иск срещу компанията от автори и издатели. В Америка Google са платили 150 милиона долара за правото да бъдат разпространявани в дигитализиран вид текстовете на голяма част от съвременните произведения в страната. В момента от компанията водят преговори и с Европейската комисия.