Петър Мутафчиев: Съдът ще определи вината за пожара във влака София – Кардам
Петър Мутафчиев: Съдът ще определи вината за пожара във влака София – Кардам / netinfo
Петър Мутафчиев: Съдът ще определи вината за пожара във влака София – Кардам
19695
Петър Мутафчиев: Съдът ще определи вината за пожара във влака София – Кардам
  • Петър Мутафчиев: Съдът ще определи вината за пожара във влака София – Кардам

 Разследването за трагедията във влака София - Кардам е приключило, но са важни резултатите от делото, за да се види имат ли вина служителите на БДЖ. Това заяви в Пловдив министърът на траспорта Петър Мутафчиев по повод издадените от прокуратурата три обвинителни акта по случая. Той се надява в съда истината да излезе наяве и обществото да получи отговорите, които чака.

Икономическата криза у нас се отразява много зле на товарните превози в БДЖ, каза още министърът. Те са намалели с близо 40 процента. Поради липсата на такси от движението на влаковете от НК „желедопътна инфраструктура" отчитат над 70 милриона лева недостиг на средства. Вероятно ще се наложат съкращения на работници от БДЖ заради кризата, предупреди Петър Мутафчиев. Неговото ведомство вече е провело съвещание с екипи от социалното министерство за разработване на програми за преквалификация на освободените служители.

В Пловдив министърът представи първата доставка на немски рециклирани спални вагони и вагони тип „Бистро". Те са изработени от негорими материали, оборудвани са с душкабини, климатична и пожароизвестителна инсталации. Първи удобствата им ще ползват пътниците по нощните линии София-Варна, София-Кардам, София-Бургас и Пловдив-Варна.