Пет ясли в града вече със слънчеви колектори
Пет ясли в града вече със слънчеви колектори / netinfo

Слънчеви колектори, които ще намалят с до 50% разходите за топла вода, вече са монтирани в четири ясли с млечни кухни в район Южен и една в Западен,  съобщиха от общината. В яслите с номера 14 и 12 инсталацията е готова и ще бъде пусната в действие в близките дни, а в яслите №35, №25 и №14-филиал колекторите ще заработят до месец. Инвестицията е на стойност 90 000 лева, уточниха от общинската администрация.

По предварителни разчети в ясла №35 ще се икономисват над 30 000 лв годишно за топла вода, а в ясли №14 и №12 икономията ще по 15 000 лева.   

Колектор с оптична система, която следи движението на слънцето и автоматично насочва панелите към него, е монтиран експериментално в ясла №25.  Той е по-скъп от останалите вакуумно-тръбни съоръжения, затова в края на лятото ще се направи анализ коя от двата типа системи да се използва при другите ясли в града.

Проектът е част от програмата за енергийна ефективност на общината. Договорите с двете фирми-изпълнители са сключени през декември, а монтажът е започнал през април.