Град Враца възниква край прохода Вратцата
Град Враца възниква край прохода Вратцата / личен архив Нарцис Торбов

 Нова находка -  бронзов пръстен с хризма, беше открит наскоро при археологическите разкопки в м. Градище край Вратцата. В началото на проучването, започнало на 13 април, бе открит оловен средновековен печат. Последната находка е бронзов пръстен - върху плочката му е изобразена с врязване хризма - монограмен знак, съчетаващ първите букви на Исус Христос.

 

 

Какво е по-важното разказва ст.н.с. д-р Нарцис Торбов.

Историческите сведения за град Враца свидетелстват, че той възниква в местността, наречена Градище. Първоначално е съществувало римско, а по-късно и византийско укрепление (IV-VI в.), което прераства в средновековна крепост. Тя, с течение на времето се развива в градски център. Неговото име е засвидетелствано в български надпис, открит в същата местност. В него е отбелязано, че в крепостта е изграден царски манастир, който е богато дарен от българския цар Михаил II Асен. Крепостта се развива през XIII в. в средновековен град, наречен Вратица.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сребърна дръжка от съд - IV в. пр. Хр.

Археологическото проучване, осъществено през 2007-2009 г., обогати оскъдните исторически сведениия. То установи, че крепостта се състои от централно укрепление и втора отбранителна система, успоредна на реката. Първоначалното предназначение на крепостното съоръжение е да държи под контрол пътя, който идва от равнината и води до медните рудници разположени в Балкана, над сегашното село Згориград. Постепенно през средновековието крепостта се разраства в градски център. Населението се разселва източно от прохода и образува сегашния град Враца.

 

Сребърна монета - I в.пр. Хр.

 


По време на разкопките през 2007-2009 г. са документирани над 250 находки, които очертават предполагаемата хронология на съществуването на крепостта - четири периода.
Първи период - втората половина на IV - I в. пр. Хр. (установен по находки), първоначално траките създават в местността свое селище.
Втори период - първа половина на III в - IV в., поселищният живот продължава и по време на римската империя, разкрит е културен пласт от времето на император Константин I Велики (307-337) и неговите наследници.
Трети период - VI в. (установен само по находки), изградена е вероятно част от източната крепостна стена по времето на император Юстиниан I (527-565).
Четвърти период - XII-XIV в. - цялостно застрояване на укреплението - западна и източна крепостна стена. През XIII в. е възстановена източната крепостна стена и е изградено голямото помещение, свързано с триъгълната кула - Кула 2, което е използвано за казарма.

 

 

Златен накит - IV в.

 


Археологическото проучване, продължава и предложената предполагаема хронология ще бъде допълнена с нова информация, извлечена от находките през следващите години. То е осъществено първоначално за кратък период от време през 1985 г. под ръководството на ст. н. с. Богдан Николов и Пламен Иванов. През 2007-2009 г. разкопките са възобновени и техен ръководител е ст. н. с. д-р Нарцис Торбов от Регионален исторически музей - Враца.

 

 

 

 

 

 

Схема на туристическия маршрут

 

От тази година започна и изграждане на туристически маршрут в археологическия обект  до прохода Вратцата. Неговото реализиране се осъществява от Дирекция на Природен парк "Врачански балкан" съвместно с археолога ст.н.с. д-р Нарцис Торбов.

 

 Средновековна кула - XII в.