Участници в евроизборите
Участници в евроизборите / снимка: DarikNews

Централната избирателна комисия за Европейските избори (ЦИКЕП) определи на 13 май чрез жребий номерата на бюлетините за участие в евроизборите.

С бюлетина номер 1 e партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост".

"Ред, законност и справедливост" (РЗС) се идентифицира като демократична, модерна, европейска, народна партия. Решението за създаването на РЗС е взето на конгрес на НС-БЗНС на 11 декември 2005 г. За председател е избран бившият конституционен съдия Георги Марков, а поста на главен секретар получава Яне Янев. Партията е аналог на консервативната полска партия "Закон и справедливост" на братята Качински.

Основни ценности за РЗС са свободата, демокрацията, законността, справедливостта, интересите на народа, достойнството на гражданина и националните интереси на България. РЗС си поставя като основни задачи: утвърждаването ценностите на справедливостта, законността и реда в обществото; реформирането на политическата система и засилване авторитета на държавните институции на основата на реалното представителство на волята на народа, политическия плурализъм, разделението на властите, републиканското устройство на държавата, свободата на словото, на личността и на стопанската инициатива; изграждането на силно гражданско общество и модерно пазарно стопанство, което да създава равни условия и възможности за просперитет и благосъстояние на всички икономически субекти, съсловия и на отделните граждани; социална политика, която да защитава живота и здравето на населението, развитието и жизнеността на нацията при гарантирана пълна равнопоставеност на всички български граждани; защита на националното достойнство, националните интереси и геополитическото място на България.

РЗС е демократична по идеи, модерна по начин на изграждане и дейност, европейска по ценности, народна по съдържание и цели партия.

Символи:

Емблема - девет шахматни полета - пет тъмносини и четири оранжеви под формата на кръст;

Знаме - тъмносиньо, правоъгълно знаме с оранжеви ресни по края, като централно е изобразена емблемата на партията.

С бюлетина номер 2 е ПП „ЛИДЕР".

Основните цели на ПП "ЛИДЕР" са: изграждане и утвърждаване на Република България като модерна европейска държава, при запазване на собствената културна идентичност и национални традиции; пълноценна интеграция на българската с европейските и световни икономики. Създаване на условия за хармонично и устойчиво развитие на капитала и на свободния труд; развитие на хуманно и демократично общество, на основата на общочовешките ценности и социалната солидарност; ускорено преодоляване на разликата между качеството и стандартите на живота на българските граждани спрямо гражданите на страните от Европейския съюз; качествено укрепване на правовата държава и гарантиране на сигурността, достойнството и правата на гражданите.

Символи:

Слоган - „С дързост към бъдещето, с почит към ценностите".

ГЕРБ е с бюлетина номер 3 на вота:

Политическа партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) е основана на 3 декември 2006 г. от 3478 учредители. За председател е избран Цветан Цветанов, а за неформален лидер на новата организация е посочен Бойко Борисов, настоящ кмет на София. По време на учредителния конгрес лидерът на ГЕРБ Борисов представи и  трите основни приоритета на новата партия: да се бори с организираната престъпност, с корупцията и в посока на истински съдебни реформи; да защитава семейните ценности; както и да отстоява енергийнта независимост на страната.

От основаването си ГЕРБ работи в политическото пространство център-дясно.
Според приетата политическа програма, ГЕРБ ще работи за справедливи данъци за работещите и предприемачите, за развитие на инфраструктурата и повишаване мобилността на населението, за развитие потенциала на учителите и преподавателите на всички равнища в образователната система, както и за ускореното изграждане на икономика, базирана на знанието.

По-голяма част от учредителите на партията са членове на Гражданското сдружение ГЕРБ, като името на партията съвпада с неговата абревиатура. В изборите за представители на страната в европейския парламент през 2007 г. ГЕРБ получава най-много гласове, но получава пет мандата, колкото втората партия - БСП. За евродепутати са избрани Душана Здравкова, Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева, Румяна Желева.

В местните избори през същата година, ГЕРБ получава убедително кметското място в София и печели по брой мандати в общинския парламент. Издигнатите кандидати от ГЕРБ в Бургас и Пловдив също печелят кметските места, както и най-много мандати в общинските съвети. Във Варна, където БСП подкрепя независимия кандидат за кмет, ГЕРБ получава най-много гласове за общински съветници, както и в общините на областта. Подобно е положението на много места в страната, което дава основание на лидера на партията да обяви победа в тези избори. ГЕРБ вече се е установила като стабилна политическа сила в страната и ще има решаваща роля при определянето на местната политика, а след парламентарните избори през 2009 година и на националната.

Символи:

Емблема - буквите ГЕРБ в бяло със син контур, като от буквата Г започват сиви звезди, 13 на брой, извити във формата на дъга, увеличаващи се от малка към по големи, до над буквата Б;

Знаме - сиво с правоъгълна форма, с изобразен в центъра знак;

Химн - „ГЕРБ - ти си надежда. В теб е нашата вяра" (Людмил Такев, Митко Щерев).

С бюлетина номер 4 на евровота е ДПС:

Движението за права и свободи (ДПС) е създадено на 4 януари 1990 г. във Варна и е регистрирано на 26 април същата година по Закона за политическите партии. Партията е създадена като приемник на Организацията за турско национално-освободително движение, която действа в нелегалност по време на възродителния процес.

Месец по-рано в София се провежда Учредителната национална конференция на ДПС, на която са избрани ръководните органи: Централен съвет от 31 члена, Централно оперативно бюро - седем члена, председател - Ахмед Доган и отговорен секретар - Осман Октай. ДПС е организирано на териториален принцип в окръжни, общински и местни съвети.

ДПС се обявява за независима обществено-политическа организация, бореща се за единство и равноправие между българските граждани. Обявява се против всички прояви на национален шовинизъм, реваншизъм, ислямски фундаментализъм и религиозен фанатизъм.

В своя устав ДПС е записала, че е независима обществено-политическа организация, създадена, за да допринесе за единството на всички български граждани, като се зачитат правата и свободите на малцинствата в България - в съответствие с Конституцията и законите на страната, Международната харта за правата на човека, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и други международни договорености.

Символи:

Емблема - две преплетени маслинови клонки и над тях надпис ДПС;

Знаме - небесно син фон с емблемата в средата.

ПП „Атака" - с бюлетина номер 5:

Политическа партия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София на учредителния събор на партията, в който участват над 500 делегати. За председател на партията е избран Волен Сидеров. Партията се самоопределя като патриотична и националистическа.

На парламентарните избори през 2005 г. партия „Атака" участва като Коалиция „Атака" заедно с няколко леви партии, поради отказа на съда да я регистрира, за да участва самостоятелно на изборите. На парламентарни избори тогава коалицията печели 296 848 гласа, или 8,93% от всички гласове и 21 места в парламента.

На първите за България избори за евродепутати през 2007 г. „Атака" получи 14,22% и се класира на четвърто място след ГЕРБ, БСП и ДПС. Тя има трима представители в европарламента - Димитър Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чуколов.

Основните цели на партията са: незабавно и непрекъснато подобряване условията на живот в България, възстановяване националното достойнство на българите и международния престиж на страната.

Символи:

Емблема - стилизирано изображение на буква „А„ от старобългарската азбука.

„Коалиция за България" - с бюлетина номер 6

На 14 април 2009 г. е подписан договорът за създаване на „Коалиция за България" за участие в изборите за Европейски парламент.

Председателят на БСП и премиер Сергей Станишев подписва договора заедно с председателите на партия "Български социалдемократи" Георги Анастасов, на Движение за социален хуманизъм Александър Радославов, на Земеделския съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев, на партия "Рома" Тома Томов, на Комунистическата партия на България Александър Паунов и на Патриотичната партия "Нова зора" Минчо Минчев.

Съюз на патриотичните сили „Защита" - с бюлетина номер 7

Съюзът на патриотичните сили „ Защита" е правоприемник на учредения през декември 1998 г. в град Пловдив Съюз на патриотичните сили и воините от запаса „Защита", с председател доц. д-р Йордан Петров Величков - юрист, дипломат от кариерата и университетски преподавател.

На първия редовен конгрес, проведен през март 2001 г. в София, за председател е избран доц. д-р Йордан Величков. На Втория конгрес през декември 2005 г. е прието сегашното име на организацията Съюз на патриотичните сили „Защита". За председател е преизбран доц. д-р Йордан Величков, постовете на зам.-председателите се заемат от д-р Петър Берон и Димитър Йотински; за главен секретар е избран Стефан Стефанов; за председател на Централната контролна комисия - Иван Цветков. Йордан Величков, Петър Берон и Станчо Тодоров са независими депутати в 40-ото Народното събрание.

НДСВ - с бюлетина номер 8

Националното Движение Симеон Втори е учредено на 17 юни 2001 г. На 28 април същата година е изградена коалиция с Партията на българските жени и Движението за национално възраждане "Оборище" (под същото име) - за участие в парламентарните избори през юни 2001 г. На парламентарните избори същата година НДСВ спечели 43% от гласовете на избирателите и получи 120 мандата в Народното събрание.

На 6 април 2002 г. НДСВ се преобразува в политическа партия с лидер Симеон Сакскобургготски. Понастоящем НДСВ е политическа партия под името "Национално движение за стабилност и възход".

На парламентарните избори през 2005 г. НДСВ с 21.83% от гласовете е втора политическа сила и печели 53 мандата. Партията влиза в коалиция с БСП и ДПС, с които участва в кабинета. На изборите за Европарламент през 2007 г. НДСВ печели само един мандат и изпраща като представител Биляна Раева.

Основните ценности, които НДСВ прокламира и отстоява, са: свобода и отговорност; морал и почтеност; справедливост и толерантност; равенство на възможностите; солидарност; субсидиарност.

Целите, които партията преследва са: утвърждаване на страната ни като свободна и демократична правова държава с развито гражданско общество; гарантиране на основните човешки права и свободи и религиозна толерантност; обединяване около националните идеали; утвърждаване на културните и духовните ценности на българския народ; повишаване на жизненото равнище; специални грижи за децата и младото поколение; стимулиране на пазарната икономика и подобряване на инвестиционния климат; стимулиране на частната собственост, предприемачеството и конкуренцията; въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията и ограничаване на престъпността; утвърждаване на международния авторитет на Република България и интегрирането й в европейските и евро-атлантическите структури.

Символи:

Знак - седефена раковина на жълт фон;

Знаме - правоъгълник с жълт цвят и изобразен в средата знак на НДСВ.

„Българска социалдемокрация" - с бюлетина номер 9

Българска социалдемокрация" е създадена на 22 март 2003 г. след обединяването на „Българската евролевица", „Българската единна социалдемократическа партия" и представители на БСДП на Георги Анастасов и на БСДП на Йордан Нихризов. Обединението става факт на Четвъртия конгрес на Българската евролевица. За лидер е избран Александър Томов.

Партия "Българска социалдемокрация" е регистрирана официално за участие на изборите за Европейски парламент на 12 май 2009 г.

ПП „Българска нова демокрация" - с бюлетина 10

Политическа партия Българска нова демокрация (БНД) е учредена на 11 май 2008 г. Председател на БНД е Николай Свинаров. В Инициативния комитет за учредяването на партията са част от депутатите от едноименната парламентарна група; представители на средната класа - на малкия и среден бизнес; хора, които са професионално доказани; младежи. Всички инициатори за учредяването на политическата сила изповядват дясноцентристки идеи и принципи.
 
Основните ценности, които БНД прокламира и отстоява, са справедливостта и върховенството на закона; индивидуалната свобода и личната и обществена отговорност; равенството на възможностите и толерантност; националната идентичност в обединена Европа.
 
Една от основните цели на БНД е да бъде партия на регионите, която ще работи за премахване на огромните различия между отделните области в страната и за изравняване условията на живот - здравеопазване, образование, социални услуги, инфраструктура, работа и др.

„Синята коалиция" - с бюлетина номер 11

Националният съвет на СДС решава партията да участва на предстоящите парламентарни избори в коалиция с ДСБ на 10 март 2009 г.

Председателите на СДС и ДСБ - Мартин Димитров и Иван Костов, подписват споразумение за общо явяване на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 13 март 2009 г. Три са основните цели в споразумението - проевропейско, реформаторско управление на страната; възстановяване на България като правова държава и достоен член на Европейския съюз и НАТО.

При официалното откриване на предизборния щаб на 16 април 2009 г. е обявено и името, с което ще се явят десните на изборите - „Синята коалиция".

ПП "Обединени земеделци" с председател Анастасия Мозер и ПП "Българска социалдемократическа партия" на Йордан Нихризов подписват споразумение за общо явяване на евро- и националните парламентарни избори със „Синята коалиция" на 30 април 2009 г.

Централната избирателна комисия за избор на представители на България за Европейския парламент регистрира "Синята коалиция" за участие в изборите на 11 май 2009.

ПП „Зелените" - с бюлетина номер 12

Политическа партия ЗЕЛЕНИТЕ  е учредена на 18 май 2008 г. Създадена е от природозащитници и активни граждани, които години наред застават против разрушаването на природата в България и за защита на гражданското общество. Съпредседатели на партията са Андрей Ковачев, Деница Петрова и Петко Ковачев. Целта на ЗЕЛЕНИТЕ е България да върви по пътя на устойчивото развитие, като запазва ценните си природни ресурси и човешки потенциал и се развива като достойна членка на Европейския съюз. В инициативния комитет на ЗЕЛЕНИТЕ са хората от неправителствените природозащитни организации, създали коалицията "За да остане природа в България" и активни граждани, които искат да живеят и се осъществят в България, и да запазят природата за здравето и бъдещето на децата си. 

Трите основни приоритета на ЗЕЛЕНИТЕ са:

1. Опазване на природата на България, нейните уникални национални и природни паркове и защитени територии - заради бъдещите поколения на страната, заради отговорността, която България носи като член на ЕС за опазването на територии и видове под защитата на ЮНЕСКО и от общоевропейско значение; приемането на закони и нормативни актове, гарантиращи опазването на околната среда; съчетаването на приоритетното регионално развитие на страната със запазването на природата в модел за устойчиво развитие на общините.

2. Разширяване на ролята на гражданското общество - чрез реформа в структурата на държавата и начина, по който тя функционира; гражданското общество да има законодателна и административна инициатива и права, да бъде фактор и коректив при взимането на решения, засягащи управлението и развитието на околната среда, гражданите и държавата.

3. Изграждането и утвърждаването на България като устойчиво развита съвременна държава, член на Европейския съюз; изработването и приемането на законови и нормативни пакети, осигуряващи приоритетното й развитие.

Трите послания на ЗЕЛЕНИТЕ са: Да запазим природата на България! Да върнем държавата на гражданите! За да останат хора в България!

ПП „Зелените" се регистрира в ЦИКЕП за участие в изборите за Европейски парламент на 12 май 2009 година.

Коалиция „Напред" - с бюлетина 13

На 2 ноември 2008 г. официално е учредено движение „Напред", в което влизат ВМРО, „Земеделският народен съюз" и партия ЛИДЕР, която впоследствие напуска. Партия "Гергьовден" се присъединява към „Напред" на 13 януари 2009 г.

"Гергьовден", ВМРО, Земеделски народен съюз (ЗНС) и Единна народна партия (ЕНП) подписват коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за европейски- и национален парламент на 10 май 2009 г. Тези партии формират коалиция „Напред".

Коалиция „Напред" внася документи за регистрацията си в Централната избирателна комисия за Европейски парламент на 10 май 2009 г.