Полицаи откриха двутонен археологически паметник заровен от иманяри
Полицаи откриха двутонен археологически паметник заровен от иманяри / netinfo

 Ценен археологически паметник на културата откриха полицаи от Кюстендил, Бобов дол и Дупница - каменна плоча «стела» с размери 2.36 на 1.18 м и с надписи, която е била обект на посегателство от антично  Светилище  в землището на с. Долна Козница,общ. Невестино.  Предполага се, че плочата е била на входа на Светилището и първоначалната й датировка е 2-3 в от Новата ера . Светилището  е регистрирано в Археологическата карта на България.

Културният паметник е укрит от иманярите и техни помагачи закопан край реката в с. Баланово, общ. Дупница.

Служители на полицията и специалисти от Регионалния исторически музей, след като извършиха оглед на място, го закараха в музея в Кюстендил, където ще бъдат  направени експертизи и поканени специалисти за разчитане на текстовете върху плочата. Музейните специалисти се надяват да представят исторически факти и подробности за културния обек в рамките на Националната археологическа конференция, която се открива на 15 май в Кюстендил.

В средата на март кюстендилски полицаи там  - в землището на с. Долна Козница, задържаха екип от четирима иманяри, съоръжени с 5 металотърсача,  в момент на извършване на археологически разкопки.

 "Ценителите на културни ценности" тогава не бяха успели да открият антични предмети.  До установяването и задържането на  иманярската група полицаите тогава  са  стигнали след наблюдение на някои от  тях.

Уведомена е РП - Дупница, образувано е досъдебно производство срещу собственика на имота, в който е открита плочата.