Папа Бенедикт влезе в Куполът над скалата
Папа Бенедикт влезе в Куполът над скалата / снимкa: БГНЕС

Бенедикт Шестнайсети стана днес първият папа, влязъл в джамията "Куполът над скалата", третата светиня на исляма, предаде Франс прес. На входа Светият отец бе посрещнат от великия мюфтия на Ерусалим Мохамад Хюсеин. Срещата им мина при извънредни мерки за сигурност - стотици израелски полицаи бяха разположени в района, над който кръжаха хеликоптери, предаде ДПА.  

На влизане, както е мюсюлманския обичай, папата се е събул. Папата посети също Стената на плача, най-святото място за юдеите.

Папа Бенедикт Шестнайсети призова за преодоляване на конфликтите от миналото и за започване на открит и честен диалог между религиите, предаде Франс прес.

Призивът си главата на Римокатолическата църква отправи от Площада на джамиите в Стария град, в Източен Ерусалим, смятан за третата най-голяма светиня за мюсюлманите, след Мека и Медина, и за първата най-голяма светиня за евреите.

"В този, за съжаление, разделен свят, това свещено място има стимулираща роля и кара добронамерените жени и мъже да се изправят пред предизвикателството да работят заедно, за да преодолеят недоразуменията и миналите конфликти и да проправят пътя към искрен диалог, който ще изгради справедлив и мирен свят за идните поколения", каза папата.

Речта си Бенедикт Шестнайсети произнесе малко след като посети джамията "Куполът над скалата"  и така стана третият папа, който посещава този обект.

След посещението на джамията и по време на престоя на папата на Площада на джамиите великият мюфтия на Ерусалим Мохамад Хюсеин, който придружаваше Бенедикт Шестнайсети, го призова да изиграе активна роля, за да бъде сложен край на израелската агресия срещу палестинците, предаде Франс прес. Той призова също така папата да съдейства за осигуряването на свободен достъп на палестинците, независимо дали са християни или мюсюлмани, до светите места в Ерусалим, от който сега Израел ги лишава, пише БТА.

След това папата се спря пред Стената на плача, където се помоли няколко минути, предаде Франс прес. След молитвата си Бенедикт Шестнайсети пъхна листче с посланието си към Бог между хилядолетните камъни на Стената на плача. В посланието си, чийто текст разпространи Франс прес, папата призовава Бог да изпрати мир на светите земи и в целия Близък изток, както и по целия свят.