Изграждат 30 платформи за графити в Пловдив
Изграждат 30 платформи за графити в Пловдив / Снимка: Виктор Кадири

30 платформи, на които подрастващите да рисуват графити, ще бъдат изградени до месец в Пловдив. Това заяви днес кметът Славчо Атанасов. Той е възложил на всички районни кметове да му предложат по 5 места във всеки квартал, където да бъдат поставени съоръженията, които ще бъдат изработени от фирма „Чистота". Те ще бъдат 180 сантиметра високи и до 10 метра широки. Обмисляме дали платформите да бъдат изградени от бетон или от метал, заяви управителят на „Чистота" Радослав Кошински.

В края на всеки месец рисунките ще бъдат оценявани от комисия начело със зам. - кмета по спорта Георги Титюков, а най-добрите ще получават и награди. След всеки конкурс, графитите ще бъдат заличавани, за да може платформите да се използват за нови рисунки.

До края на май ще заработи и специална машина за почистване на изображенията. Тя е внесена от Франция и струва 11 хил. лева, което е 3 пъти по-евтино, отколкото ни я предлагаха в България, уточни  Кошински. Тя работи на принципа на пясъкоразпръсквачката, но вместо пясък, ще разпръсква специален абразив, който изчиства боята, но щади повърхността под нея, допълни Кошински.