СДС без регистрация до крайния срок за участие в евроизборите
СДС без регистрация до крайния срок за участие в евроизборите / снимка: DarikNews

Няма процесуална възможност до крайния срок за регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите за  Европейски парламент - 12 май, новото ръководство на СДС да получи регистрацията си. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик радио председателят на Софийски градски съд Светлин Михайлов.

На 7 май първият съдебен състав по делото за регистрацията на СДС-ръководството си направи отвод. Ден по-късно беше определен нов такъв. Сега предстои да бъде насрочено заседание по делото.

Светлин Михайлов не пожела да каже името на новия съдия по делото, но уточни, че той е от фирмено отделение на СГС.

Ето какво още каза председателят на Софийския градски съд за Дарик:

Ако този срок е така, както се разяснява от колегите от Централната избирателна комисия - до 12 май, аз не виждам процесуалната възможност толкова бързо да бъде насрочено делото, най-малкото със срока, в който едно решение трябва да влезе в сила. Делото е разпределено. В понеделник съдията ще направи преценката в какъв срок да бъде насрочено делото - дали са налице някакви други процесуални изисквания към него или към страните, и чак след това делото да бъде разгледано в установените от закона срокове в открито съдебно заседание, с участието на прокуратурата. След което, ако няма оспорване, да се обяви за решаване и да се постанови решението в сроковете, които са предвидени в закона.

Чисто теоретично, делото може ли да се гледа в понеделник или ще има пречка с призоваването?

Чисто теоретично - трябва да бъдат спазени сроковете за призоваването.

Възможност за обжалване има ли?

След постановяване на решението, независимо дали то е положително или отрицателно, следва да изтече предвиденият в процесуалния закон срок, с който влиза това решение в сила, а той е седемдневен срок след уведомяването на страните в производството. Продължавам да твърдя, че върху българския съд няма и няма да бъде допуснато да бъде оказан натиск, макар че лично смятам, че в настоящия момент с такива действия, и с опитите за такива внушения от страна на ръководството на СДС, се оказва нерегламентиран натиск върху работата на съда. Съдът е този, който трябва да спази закона, той трябва да извърви всички процедури, които са му предвидени от закона и едва след това да постанови решението. Законът ни повелява, след като има отвод на колегата съдия, делото да бъде разпределено на компютърния принцип, за да спазим разпоредбата на член 9 от Закона за съдебната власт.

Не е могло това да стане още на същото заседание, както пледираше зам.-председателката на СДС Любов Панайотова?

Няма как да стане това на същото заседание, тъй като след като си е направил отвод колегата съдия, делото се обработва от деловодителите, дава му се нов входящ номер, след това идва за разпределени, и на компютърния принцип се разпределя на друг докладчик.

Цялото интервю със Светлин Михайлов чуйте в прикачения звуков файл