30 000 души в Санта Барбара бяха евакуирани заради горски пожар
30 000 души в Санта Барбара бяха евакуирани заради горски пожар / снимкa: БГНЕС

Над 30 000 души в калифорнийския град Санта Барбара бяха евакуирани заради бързо разгарящия се горски пожар, съобщи ИТАР-ТАСС. Луксозните вили в региона бяха опразнени, а техните собственици се отправиха към временни убежища в училища и стадиони. Пожарът се спуска от планинските склонове към равнината, където е най-гъсто населената част на града.

По информация на местната противопожарна служба пламъците са преминали шосето, което отделя хълмовете от равнината, и подпалват храсталаци между къщите.

Пожарът се простира на площ от около 11 кв. км и продължава да расте, съобщиха властите. Огньовете унищожиха близо 100 къщи. 11 пожарникари пострадаха в стихията, състоянието на трима е тежко.

Близо 2300 пожарникари се включиха в потушаването на горския пожар, който обхвана близо 10 на сто от територията на Санта Барбара. Към калифорнийските огнеборци се присъединиха техни колеги от други щати. В операцията участват хеликоптери и самолети на противопожарната служба.

В сухия и горещ калифорнийски климат пожарите се разгарят и това допълнително затруднява работата на огнеборците. Температурата в Санта Барбара е близо 40 градуса по Целзий, а скоростта на вятъра достига 80 км в час.